Aantal startende ondernemers daalt

09/01 Van de redactie

Het aantal mensen dat een onderneming start is in 2012 fors afgenomen.

Vorig jaar waagden ruim 100.000 mensen de stap naar een eigen onderneming. Dat is 15 procent minder dan in 2011, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Volgens de KvK daalt het aantal starters omdat ondernemers moeite hebben hun financiering rond te krijgen. Het aandeel zzp'ers onder de starters is toegenomen. Reden is dat werklozen zich gemakkelijk kunnen inschrijven als zelfstandige. Ruim 96 procent van de nieuwe ondernemers wordt aangemerkt als zzp'er.

 

Turkije 

De meeste beginnende ondernemers waren tussen de 25 en 30 jaar, net als in 2011. Wel steeg het aantal starters van 65 jaar en ouder. Volgens de KvK zijn de oudere ondernemers op zoek naar een nieuwe uitdaging na hun pensioen. Eenderde van de nieuwe ondernemingen werd opgezet door een vrouw, iets minder dan in 2011.

20 procent van de starters komt uit het buitenland. Opmerkelijk is de stijging met 12 procent van het aantal starters uit Turkije. Het aantal Marokkaanse starters nam met 6 procent toe.

 

Buitenlanders beginnen eerder een onderneming dan autochtone Nederlanders, omdat ze vaak steun krijgen van een uitgebreid familienetwerk. Ook zouden Turkse en Marokkaanse starters minder kans maken op de arbeidsmarkt en daardoor eerder voor zichzelf beginnen.

Uit eerder onderzoek van de KvK blijkt wel dat de overlevingskans van ondernemers afneemt. Vijf jaar na de start bestaat nog ruim de helft van de nieuwe ondernemingen. Na drie jaar houdt de helft van de nieuwe zzp'ers het alweer voor gezien.

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.