Beste banen voor na je studie

28/07 Van de redactie

Snel een vast contract, uitdagend werk en een riant salaris: dat is wat alle afgestudeerde hbo’ers en academici willen. De functie die al die facetten heeft, is de actuaris. Andere topfuncties voor starters zijn (bio-)chemisch technoloog en tandarts.

Dat blijkt uit de achttiende editie van Studie & Werk, het onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek naar de kansen van pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

 

Actuarissen maken voorspellingen voor de financiële sector. Zij werken voor pensioenfondsen, banken en verzekeraars die graag willen weten welke risico's zij lopen en wat de financiële gevolgen daarvan zijn. Actuarissen komen vaak van opleidingen econometrie en wiskunde.

 

Tandarts

Blijkbaar is de werkgevers er veel aan gelegen om het actuarissen naar de zin te maken, want zij scoren al jaren hoog op alle facetten waaraan een topfunctie voor starters moet voldoen. Het gemiddelde cijfer dat actuarissen zelf geven aan hun functie is een 8,1.

Elsevier en SEO Economisch Onderzoek stelden een lijst samen van de twaalf beste banen. Naast actuarissen hebben (bio-)chemisch technologen het het best voor elkaar.

Op de derde plaats staan de tandartsen, ondanks dat de secundaire arbeidsvoorwaarden tegenvallen en zij minder uren werken dan zij zouden willen. Met name het hoge salaris zet tandartsen hoog op de lijst.

 

Zes kenmerken

Alle functies zijn vergeleken op zes kenmerken van een goede baan: hoog salaris, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, grote kans op een vast contract, werk op het eigen afstudeerniveau, een werkweek die aansluit bij het gewenste aantal uren en algemene tevredenheid met de functie.

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.