Jongeren meer pensioen

16/01 Van de redactie

De huidige pensioenregeling is slecht voor jongeren. Dat zegt directeur Harman Korte van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij wil dat jongeren voor hun premie meer pensioen krijgen.

Ouderen en jongeren betalen op dit moment dezelfde pensioenpremie en bouwen dezelfde rechten op. Dat is volgens de AFM-directeur niet eerlijk. Eigenlijk betalen jongeren volgens hem te veel en ouderen te weinig.

Het geld dat jongeren inleggen rendeert namelijk veel langer dan de premie die de oudere werknemer betaalt. Jongeren zouden volgens de AFM voor de inleg dus meer pensioen moeten opbouwen.

 

Subsidie

In het Nederlandse systeem "subsidieert" de jongere eigenlijk de oudere. Dat is volgens de AFM-directeur niet erg als een werknemer zijn hele leven bij hetzelfde pensioenfonds blijft. Tot ongeveer zijn 40ste betaalt hij dan te veel, maar daarna profiteert deze werknemer.

Maar in de praktijk wisselen jongeren nu veel vaker van baan en dus van pensioenfonds. Jongeren profiteren nu veel minder van het systeem. Als een jongere op latere leeftijd zzp-er wordt en helemaal niet meer bij een pensioenfonds is aangesloten, heeft hij relatief veel betaald voor zijn opgebouwde pensioen.

Hij zal dus nooit profiteren van de relatief lage premie zoals een oudere dat doet. Degene die vertrekt subsidieert volgens Korte de achterblijver.

 

Meer pensioen

Volgens Korte is er dus "alle aanleiding" om het huidige "ongemakkelijke" systeem te veranderen. Zijn voorstel is dat jongeren meer pensioen opbouwen voor dezelfde premie.

Die verandering kost wel tijd, denkt Harman Korte: "Je zult voor de overgang overigens geruime tijd willen uittrekken, om de negatieve gevolgen voor de oudere helft van de deelnemers aanvaardbaar te houden".

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jbb.nl.