Juristen staan meer open voor verandering baan

19/05 Van de redactie

Michael Page, specialist in werving & selectie, heeft onderzoek gedaan onder legal professionals (bedrijfsjuristen, advocaten en kandidaat-notarissen) om de trends en vooruitzichten van de sector in kaart te brengen. 

 

Het is de eerste keer dat dit onderzoek werd uitgevoerd, hierbij de belangrijkste uitkomsten.

 

De jurist als business partner

 

Doordat de rol van juristen steeds belangrijker wordt in het bedrijfsleven, verandert ook de vraag van de markt. Bedrijven zijn op zoek naar juristen die pragmatisch werken, snel schakelen tussen de verschillende bedrijfsbelangen en bijdragen aan het behalen van de zakelijke doelen van de organisatie. De jurist wordt hierdoor steeds meer gezien als een volwaardige business partner. “De markt vraagt om pragmatische juristen,” stelt Voogt. “Ze worden steeds vaker vanaf het begin betrokken bij onderhandelingen en besluitvormingsprocessen.

 

Overstappen lastiger

 

Deze grotere betrokkenheid vereist natuurlijk een gedegen specialistische kennis van de sector waarin de jurist werkzaam is en dat bemoeilijkt volgens 69% van de ondervraagden het overstappen naar een andere sector. Voogt: “Bedrijven vragen vaak juristen die al binnen de sector werkzaam zijn. Kenmerkend is dat men op zoek is naar professionals die het liefst bij soortgelijke organisaties werken en bekend zijn met de wet- en regelgeving in de sector en daarbij horende contracten. Dit geldt met name bij de sectoren die onder toezicht staan, zoals de telecombranche.” “Andersom zie je dat ook”, vervolgt Voogt: “De meer ervaren advocaten vinden het lastig om de overstap te maken naar het bedrijfsleven en naar het pragmatisme wat daarbij hoort.”

 

Work-life balance

 

Niet alleen de vraag vanuit de markt is aan verandering onderhevig, ook juristen zelf willen een ander soort baan. “Generatie Y met een rechtendiploma op zak wordt liever bedrijfsjurist mét een sociaal leven dan advocaat bij een gerenommeerd advocatenkantoor zonder sociaal leven,” zegt Voogt. Niche-kantoren voor advocaten De advocatuur is momenteel volop in beweging. De afgelopen jaren is er een opkomst geweest van niche kantoren, opgericht door ervaren partners en advocaten. Deze boutique firms spelen in op de vraag uit de markt: zie bieden specialistische kennis aan tegen een gereduceerd tarief én meer persoonlijke aandacht van senior medewerkers en partners voor de klant. Daarnaast doet de flexibele schil zijn intrede in de van oudsher meer tradionele advocatuur. Zowel grote (inter)nationale advocatenkantoor als boutique firms maken steeds vaker gebruik van interimmers bij omvangrijke projecten, gedurende drukke periodes of voor de opvang van onverwacht verlof.

 

Juristen zoeken zekerheid

 

De aard van de werkzaamheden zijn voor 39% van de vrouwen en 27% van de mannen een belangrijke reden om van baan te wisselen. De bedrijfscultuur speelt een minder grote rol: 15% van de vrouwelijke ondervraagden en 8% van de mannelijke ondervraagden geeft aan dit mee te wegen bij een beslissing om van baan te veranderen. Opvallend is verder dat maar liefst 70% zich zeker voelt over behoudt van zijn of haar baan en dat speelt ook een rol bij het zoeken naar een andere baan. Voogt: “Het grootste deel van de juristen is op zoek naar een vast contract en zekerheid. Mensen zijn voorzichtig om de overstap te maken, omdat je niet meer per definitie een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Aanvankelijk stonden juristen daar erg afwijzend tegenover, maar wij zien dat dit onder jongere professionals steeds minder als een probleem wordt ervaren. Legal professionals zijn steeds vaker bereid de stap te nemen van een vast contract naar een contract voor bepaalde tijd, mits er zicht op een vast contract is natuurlijk.”

 

Bron| Michael Page

 

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jbb.nl.