Management Team doet onderzoek naar adviesbureaus Nederland

18/11 Van de redactie

De ranglijsten van MT's onderzoek naar adviesbureaus, van accountancy tot advocatuur zijn gepresenteerd. Hier de trends en winnaars van de MT100 2014.

De Management Team 100 2014 is alweer de 13e editie. Sinds 2002 onderzoekt MT de adviesmarkt en vraagt managers welke bureaus zij zouden aanbevelen. Daar komen ranglijsten uit van adviesfirma’s die er bij hun klanten goed opstaan.

 

BROOS OPTIMISME

Hoewel hooguit sprake is van een broos optimisme, lijken de cijfers voor de adviessector langzaam gunstiger te worden. De crisis heeft de sector in een diep dal gebracht. Ook dit jaar geeft 46 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan dat ze minder consultants inhuren in vergelijking met 3 jaar geleden, tegenover 9 procent dat ze méér inhuren. Het optimisme zit – voor wie het graag wil vinden – in de vergelijking van dit cijfer met vorig jaar: toen zei 59 procent dat ze terughoudender waren met inhuren. Maar ook aan de sectorcijfers van CBS is enig optimisme te ontlenen. In het tweede kwartaal van 2014 groeide de vraag naar zakelijke diensten met 2,8 procent. Misschien nog weinig, maar het is een hoopvol teken.

 

OMZETGROEI OVER DE HELE LINIE

Volgens ABN Amro die de sector in een kwartaalrapport becommentarieerde, is er sprake van omzetgroei ‘over de gehele linie van de zakelijke dienstverlening’. Dat wil zeggen de reclamebranche, uitzendwereld, ICT-markt, consultancy en het interimmanagement. Het herstel is ergens na de zomer van 2013 begonnen. 2013 zelf was nog niet zo’n goed jaar. Vakblad Management & Consulting concludeerde in zijn jaarlijkse ranglijst van de 50 grootste adviesbureaus dat de markt met 2 procent kromp. Die krimp was een flinke tegenvaller, omdat de sector na 2012 hoopvol gestemd was: in dat jaar werd een gemiddelde groei van 3 procent geboekt. Met zo’n schommeling van plus- en mincijfers lijkt het dus absoluut onverstandig om bij de huidige prille groei meteen erg hard te juichen.

 

CAPACITEITSVRAAG

Terug naar de lichtpuntjes. De besparingsmaatregelen zijn nog steeds van kracht, maar nu de economie weer aantrekt en de vergrijzing bij veel overheidsorganen de werkdruk van ambtenaren vergroot, stijgt als eerste de capaciteitsvraag. Al in 2013 steeg de vraag naar interimmanagers bij de Rijksoverheid met 15 procent. Daarmee kwamen de uitgaven van het Rijk aan interimmanagers uit op ruim 11 miljoen euro. Het is nog niet de helft van de bijna 25 miljoen euro van 2009, maar het is een begin van herstel.

 

TOP 10 ACCOUNTANCY EN ADVOCATUUR

 

ACCOUNTANCY

 

1    Deloitte
2    KPMG
3    BDO
4    PwC
5    Alfa Adviesgroep
6    EY
7    De Jong & Laan
8    Baker Tilly Berk
9    Abab
9    Flynth
9    Grant Thornton

 

ADVOCAAT & NOTARIAAT

 

1    Holla Advocaten
2    Trip
3    Actus
4    Van Benthem & Keulen
5    AKD
6    Kennedy Van der Laan
7    Loyens & Loeff
7    NautaDutilh
7    Stibbe
10  Banning Advocaten
10  Clifford Chance
10  JPR Advocaten

 

Lees hier de volledige onderzoeksrapportage

 

Bron| MT

.

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.