Omzetgroei juridische markt vlak in 2013

26/11 Van de redactie

Na jaren van groei ziet de juridische dienstverlening de omzet dit jaar waarschijnlijk stagneren. Meer eigen oplossingen van cliënten, prijsdruk en nog altijd weinig woningtransacties dragen daar aan bij. Hoewel er nog groeiende advocatenkantoren zijn, kampen veel grote kantoren met teruglopende omzetten. Notariskantoren zijn voor omzetgroei sterk afhankelijk van het herstel van de woningmarkt. Dit schrijft ING Economisch Bureau in het vandaag verschenen kwartaalbericht juridische dienstverleners.

Herstel binnen handbereik?


Na jaren van groei ziet de juridische dienstverlening de omzet dit jaar stagneren. In de eerste helft van het jaar was sprake van een krimp van ongeveer 1,5% met name door een slecht eerste kwartaal. Na de tariefdaling van 2012 stijgen de prijzen in de eerste zes maanden met gemiddeld een kleine 1% wel weer licht.  De sector met daarin voornamelijk advocatenkantoren en daarnaast notariskantoren en gerechtsdeurwaarders ondervindt wel degelijk hinder van de moeizame economie. De branche en dan vooral de advocatuur is de afgelopen jaren onder impuls van de juridisering echter blijven groeien in volume. De groei van het volume aan juridische diensten maakte tussen 2007 en 2011 wel een afvlakkende beweging. In 2012 was de volumegroei weer hoger, maar dat lijkt dit jaar, gezien de ontwikkeling in het eerste halfjaar en de marktomstandigheden niet haalbaar. 

 

“Een flink aantal grote advocatenkantoren heeft al langer te maken met stagnerende omzetten. Toch zijn er ook kantoren die nog weten te groeien”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.

 

Bron| ING

 

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.