Omzetgroei Nederlandse advocatuur houdt aan

08/09 Van de redactie

De advocatuur is 2016 sterk begonnen met in het eerste kwartaal een omzetgroei van 4,7% op jaarbasis.

  • De beroepsgroep van advocaten is in de loop der jaren sterk gegroeid, maar de groei vlakt af.
  • Dit jaar groeit de omzet van de branche met 4% en volgend jaar met 3%.
  • De branche krijgt te maken met steeds meer uitdagingen, zoals concurrentie van branchevreemde partijen en digitalisering

De beroepsgroep van advocaten is de laatste tien jaar gegroeid van 14.000 naar ruim 17.000, maar de groei vlakt af. Het aantal advocatenkantoren is in die periode ook sterk gegroeid. Met name het aantal kleine kantoren en eenmanszaken nam sterk toe; het aantal grote kantoren bleef vrijwel gelijk.

De advocatuur heeft lang last gehad van de economische crisis die in 2008 uitbrak. Pas sinds 2014 komt de omzetgroei van de branche weer in de buurt van de groeicijfers van voor 2009. De branche is 2016 sterk begonnen met in het eerste kwartaal een omzetgroei van 4,7% op jaarbasis. De ondernemers in de advocatuur zijn ook overwegend positief over de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal. Over heel 2016 verwacht ABNAMRO dat de omzet van de branche met 4% zal groeien.

 

De juridisering van de samenleving zorgt ervoor dat de advocatuur ook in de toekomst zal blijven groeien. Wel krijgt de branche te maken met steeds meer uitdagingen: branchevreemde partijen bieden vaker juridische diensten aan, buitenlandse partijen treden toe tot de markt en de tariefdruk neemt toe. Bovendien ontkomt de branche niet aan de effecten van digitalisering.

 

Bron| ABNAMRO

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.