Promoveren loont

22/05 Van de redactie

Promovendi hebben in de eerste jaren na het behalen van hun Master-diploma een relatief laag inkomen, maar vanaf elf jaar werkervaring verdienen zij jaarlijks meer. Het hogere inkomen gedurende de latere jaren is voldoende om de initiële inkomensderving terug te verdienen.

Het inkomenspatroon suggereert een positief rendement op promoveren over het hele werkende leven tussen de zes en negen procent, afhankelijk van de meetmethode.

 

Het individuele rendement van promoveren verschilt sterk tussen mannen en vrouwen. Terwijl gepromoveerde vrouwen over de eerste twintig jaar jaarlijks gemiddeld acht procent meer verdienen dan niet-gepromoveerde vrouwen, verdienen mannelijke gepromoveerden zeven procent minder dan mannelijke Masters. Het positieve inkomenseffect bij vrouwen lijkt voor een groot deel te komen doordat vrouwelijke gepromoveerden gemiddeld vier uur meer per week werken dan vrouwelijke Masters.

 

Het aantal mensen dat in Nederland jaarlijks promoveert is sinds 2000 met meer dan zeventig procent gestegen. Het grootste deel van de promovendi komt terecht buiten de universiteit.

 

Bron| CPB

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jbb.nl.