Steeds minder plek startende advocaten

24/04 Van de redactie

Advocaat worden? Er zijn bijna geen opleidingsplekken meer bij advocatenkantoren. En zonder zo'n driejarige opleiding, kun je advocaat worden wel vergeten. Sinds 2007 is het aantal plekken gehalveerd. Vooral voor kleine en middelgrote advocatenkantoren is het te duur om jonge juristen op te leiden tot advocaat.

n 2007 waren er nog 1360 advocaten in opleiding, ook wel advocaat-stagiairs genoemd, maar de voorspelling is dat er dit jaar nog maar 638 juristen bij een advocatenkantoor terecht kunnen voor zo'n opleidingsplek. Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Mr..

 

Rosanne is in november afgestudeerd als jurist, en zoekt sindsdien naar een plek. "Ik heb 1 vacature gevonden, in Groningen. Daar hebben ze in totaal 600 reacties op gehad. Na de eerste 50 zijn ze gestopt met lezen", vertelt ze. "Als ik al een optie zie, dan vragen ze naar gevorderde advocaat-stagiairs. Mensen die dus al een deel van hun stage hebben gelopen. Maar daarvoor moet je wel eerst ergens een plek vinden. Heel frustrerend."

 

Duur


De beroepsopleiding was al prijzig, zo'n 10.000 euro per advocaat-stagiair, maar nu moeten de advocatenkantoren ongeveer 14.000 euro aftikken voor de opleiding van hun stagiairs. Dat is voor de grote advocatenkantoren niet zo'n probleem, maar voor kleinere kantoren is dat steeds moeilijker op te brengen.

Volgens Hein Vogel, voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland, komt dat door de crisis. "Voor kleine kantoren die toch al niet ruim in hun financiële jasje zitten, zijn de nieuwe opleidingskosten gigantisch", zegt hij tegen Mr.

De advocaat-stagiairs moeten veel tijd stoppen in hun opleiding, waardoor ze minder op kantoor zijn. "Dat betekent dus ook minder inkomsten. Ik hoor dan ook regelmatig kantoren zeggen dat ze voorlopig niet meer beginnen aan stagiairs."


Afwachten


Steven Schuit, voorzitter van de Law Firm School, is bang dat kleinere advocatenkantoren wachten tot de stagiairs klaar zijn bij de grotere kantoren, en ze dan proberen binnen te harken. "Dat is veel goedkoper en bovendien hebben ze ook nog eens een goede opleiding gehad." Maar dat zorgt er wel voor dat het aantal plekken beperkt blijft.

Omdat er minder jonge advocaten zijn, vergrijst de Nederlandse advocatuur. Schuit: "Dat is geen goede ontwikkeling. Alle leeftijdscategorieën moeten voldoende zijn vertegenwoordigd. Er moet voldoende vers bloed bij, dat houdt de boel fris."

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.