Stijgende vraag in-house juristen

16/05 Van de redactie

Na een aantal uitdagende jaren begint het tij te keren in de juridische in-house recruitment markt binnen de Benelux.

Na een aantal uitdagende jaren begint het tij te keren in de juridische in-house recruitment markt binnen de Benelux. We zien een opvallend stijgende lijn in gebieden als IE en in sectoren als life sciences en technologie. Ook  compliance is een steeds meer gevraagd specialisme. Denk met name aan kennis en know-how op het gebied van anti-bribery, anti-corruptie en mededingingsrecht.

De behoefte aan juridische posities waarbij niet alleen de juridische, maar juist ook de commerciële business development vaardigheden belangrijk zijn, neemt toe.

Sinds afgelopen jaar zien we bij onze klanten een grotere behoefte aan in-house juristen, omdat zij steeds meer het commerciële nut inzien van een in-house juridisch team in plaats van zaken extern uit te besteden.

Uit de Laurence Simons 2014 salary survey blijkt dat in 2013 30% van de legal en compliance professionals een ‘increase of headcount’ binnen het legal team heeft waargenomen; 25% van hen verwacht een verdere toename voor de rest van dit jaar.

We zien de volgende trends binnen de Benelux markt:

Compliance

Bedrijven worden steeds meer doordrongen van compliance en nemen vaker compliance professionals met een juridische achtergrond aan die zich enkel op compliance toespitsen. De salary survey laat zien dat 43% van de respondenten in de Benelux regio inderdaad compliance als onderdeel van de juridische afdeling beschouwt. 40% van de respondenten geeft aan dat hun compliance professionals een juridische achtergrond hebben.

Vergeleken met andere functies binnen de organisatie is compliance een vrij nieuw specialisme. Compliancespecialisten zullen zich eerst binnen de organisatie moeten bewijzen en hun toegevoegde waarde moeten laten zien voor het wellicht mogelijk zal zijn om een of meer compliance collega’s aan te nemen. Doorgaans is compliance onderdeel van Legal, maar we zien steeds vaker dat bedrijven besluiten ‘Legal’ en ‘Compliance’ te splitsen, omdat een dergelijke dubbele pet voor problemen binnen organisaties kan zorgen.

Kandidaten

Kandidaten blijven voorzichtig als het gaat over een mogelijke overstap en willen zeker weten dat de nieuwe organisatie waar zij in dienst treden hen genoeg uitdagingen biedt om zich te kunnen ontwikkelen.

 

De salary survey geeft de drie voornaamste redenen waarom kandidaten zouden overwegen hun huidige positie op te geven: nieuwe uitdagingen / interessanter werk (14%); het ontbreken van doorgroeimogelijkheden in de huidige rol (10%) en carrièremogelijkheden (8%).

Horizontale carrièrestap

We zien dat kandidaten steeds flexibeler worden als het gaat om horizontale carrièrestappen. Organisaties vinden dit interessant omdat zij liever iemand aannemen die direct ‘up and running’ is, in tegenstelling tot iemand in wie zij maandenlang moeten investeren. Uit de salary survey blijkt dat 22% van de juristen in de Benelux op zoek zal gaan naar een nieuwe functie in 2014.

Hoewel het zeer begrijpelijk is dat sommige kandidaten graag een volgende stap willen maken in hun loopbaan en daarom graag in dienst zouden treden bij bedrijven die in hen willen investeren, kunnen sollicitanten niet al te kieskeurig zijn, gelet op het feit dat de huidige markt nog onzeker is; dit geldt met name voor junior en mid-level juristen.

Als twee kandidaten met dezelfde achtergrond, opleiding en ervaring solliciteren, zal de kandidaat die het beste kan aantonen dat hij / zij de juiste culturele en persoonlijke fit is voor het bedrijf aan het langste eind trekken. Kandidaten moeten laten zien dat zij gedreven en enthousiast zijn over de organisatie en de positie alsmede de daarbij behorende uitdagingen. Organisaties zijn tegenwoordig veel voorzichtiger in hun aannamebeleid. Daarom zullen zij een kandidaat pas aannemen wanneer zij ervan overtuigd zijn dat de kandidaat succesvol zal zijn binnen hun huidige organisatiestructuur.

 

 

Bron| Inez Diepenbach, Laurence Simons

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jbb.nl.