Thuiswerken niet goed voor je carrière?

04/03 Van de redactie

Vorige week kondigde Internetgigant Yahoo aan dat er geen plaats meer is binnen het bedrijf voor thuiswerkers. Of je werkt op kantoor of je werkt niet meer voor Yahoo is de krachtige boodschap. In eerste instantie klonk er een gejammer vanuit de werknemerspopulatie(s) maar misschien helpt Yahoo de medewerker juist hiermee.

Als belangrijkste redenen noemt Yahoo voor haar besluit dat op kantoor werken leidt tot meer brainstorming tussen medewerkers; gebleken zou zijn dat de beste beslissingen een gevolg zijn van discussies in de hal, de kantine, het ontmoeten van nieuwe mensen op kantoor en in huis team meetings.

 

Minder kans op promotie

Hier staat tegenover dat uit diverse studies blijkt dat mensen die vanuit huis werken vaak gelukkiger zijn in hun werk.

Echter zeer recentelijk onderzoek van Stanford University wijst uit dat dit gelukkiger zijn wel ten koste van iets gaat namelijk een significant lagere kans op promotie. De kans op promotie kan afnemen met maar liefst 50%, dat is een forse prijs die men betaald. Het onderzoek van Stanford is gedaan onder 16.000 medewerkers van een Amerikaanse reisorganisatie genoteerd aan de Nasdaq. Natuurlijk is ieder bedrijf en individu anders maar dat hier een nuancering ten aanzien van thuiswerk policy op zijn plaats is lijkt gerechtvaardigd.

 

Aantal thuiswerkers neemt toe

In Amerika en Europa is het aantal thuiswerkers afgelopen jaren flink toegenomen. Ondanks het feit dat Yahoo nu een andere weg bewandeld is de verwachting dat aantal thuiswerkers komende jaren verder zal toenemen. Het bespaart kosten bijvoorbeeld op gebied van huisvesting en belangrijker nog meerdere studies tonen aan dat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat. Ook vertrekken thuiswerkers minder snel bij een bedrijf dan collega's op kantoor en last but not least veel vrouwen met kinderen maken succesvol gebruik van de mogelijkheid om (deels) thuis te kunnen werken. Door steeds betere faciliteiten als video conferencing en Skype wordt werken vanuit huis nog eenvoudiger.

 

Balans

Voor thuiswerkers in het algemeen en thuiswerkers die promotie willen maken in het bijzonder lijkt het los van alle onderzoeken goed om met enige regelmaat ook op kantoor te zijn. Een gesprek met collega's op kantoor, bij je baas naar binnen wandelen en je doen gelden in meetings vergroot de zichtbaarheid natuurlijk met alle positieve gevolgen van dien.

 

Bron| Marketwatch

 

 

 

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.