Wanneer moeten goede leiders plaats maken?

13/02 Van de redactie

Een van de vele uitdagingen waar een top manager mee te maken heeft is wanneer het tijd is plaats te maken voor een nieuwe leider, afgelopen week waren er twee prominente voorbeelden, die van Ben Verwaayen en die van Paus Benedictus de XVI.

De volgende zaken spelen een belangrijke rol bij de afweging of het wel of niet tijd is plaats te maken voor nieuw leiderschap.

 

1. Is mijn kennis nog voldoende up to date?


De laatste jaren gaan de ontwikkelingen op het gebied van technologie razendsnel. Ook de (wereld)markten zijn aan snelle verandering onderhevig. En ook de war for talent en hoe borg je die binnen organisaties heeft tot vele nieuwe inzichten geleid. Leiders die merken dat ze niet op tijd meer kunnen aanhaken doen er verstandig aan plaats te maken voor een jongere generatie.


2. Is de rek uit je netwerk?


Leiderschap gaat gepaard met een goed netwerk binnen de domeinen die er voor jou en je bedrijf toe doen. Merk je dat je netwerk te lang bestaat uit dezelfde kring van personen; er geen nieuwe mensen bijkomen die van belang zijn voor de verdere groei van je bedijf dan wel jou als leider dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

 

3. Weegt je job zwaarder op je dan voorheen?


Dit heeft in principe niets te maken met het intellectuele aspect aan de job of het fysieke, maar meer het emotionele. Merk je dat de drive minder wordt om de schouders eronder te zetten en het bedrijf weer een periode op sleeptouw te nemen, ook dan is het tijd voor een goede overweging.

 

4. Denk je dat anderen nu beter zijn?


Echte leiders hebben een neus voor het herkennen van talent en proberen talent aan zich te binden. Weinig leiders vinden zich vervangbaar als ze lekker in hun vel zitten en de business zich in goed vaarwater begeeft. Krijg je echter de indruk dat het beste er wel vanaf is en je hebt om je heen mensen verzameld die de job nu beter kunnen doen dan moet je ze de kans geven. Doe je dit op tijd dan ben je een exceptioneel goede leider.


Bron| INC

Terug naar overzicht

Populaire startpagina's

Vacatures juniors
Vacatures Amsterdam
advocaat-stagiair
Vacatures notariaat
bedrijfsjurist
Vacatures Den Haag
advocaat
Legal counsel
Vacatures bedrijfsjurist
Jurist
Vacatures seniors
Vacatures Utrecht
Vacatures advocatuur
Advocaat-medewerker

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.