Sociale advocatuur halveert

21/01 Van de redactie

De bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand leiden er toe dat het aanbod van advocaten binnen de sociale advocatuur zal afnemen. De helft van hen verwacht over twee jaar niet meer werkzaam te zijn binnen deze sector. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). 90 procent van de ondervraagden vreest bovendien dat de kwaliteit verloren gaat als de toegang tot het recht verder wordt beperkt.

De NOvA liet onderzoek doen onder ruim 1600 advocaten die ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De helft van de respondenten geeft aan dat het werken over twee jaar naar verwachting niet meer voldoende oplevert om het hoofd boven water te houden. Voor bijna alle ondervraagden geldt dat zij cliënten hebben moeten weigeren sinds de start van de bezuinigingen in 2010. Ook in de toekomst verwachten zij minder zaken aan te kunnen nemen. De NOvA maakt zich grote zorgen over de toegang tot het recht voor rechtzoekenden met de laagste inkomens.


Walter Hendriksen algemeen deken, “Juist die groep wordt aantoonbaar de dupe van deze afbraak van een over vele jaren zorgvuldig opgebouwd systeem. Ik maak me dan ook zorgen dat deze afbraak de toegang tot het recht definitief zal belemmeren.”

 

Meer betalende zaken aannemen zou een verlichting kunnen betekenen. Maar 60 procent van de advocaten geeft aan dat zij beperkt in staat zijn om meer dergelijke zaken aan te trekken. 1 op de 10 zegt zelfs hier helemaal geen mogelijkheden voor te zien.

Terug naar overzicht

JBB is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jbb.nl.