Top 50 advocatuur Nederland

Geschreven door
Redactie JBB

Gepubliceerd
10 jan 2020

10 jan 2020 • door Redactie JBB

In de nieuwe Top 50 van de Nederlandse advocatenkantoren naar headcount vinden de hevigste verschuivingen in de onderste regionen plaats. ’s Lands grootste kantoren De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDutilh, Loyens & Loeff en Houthoff houden qua omvang ruim afstand op de concurrentie.

De groei van de Nederlandse topadvocatuur is ten opzichte van 2019 minimaal, aldus de Top 50 gemeten naar aantallen op het Nederlandse tableau ingeschreven advocaten. Het aantal op de Zuidas werkzame advocaten is licht gegroeid. In totaal werken er per 1 januari 4.441 advocaten bij de vijftig grootste advocatenkantoren, waarvan 2.052 bij de top tien (46,2%). Dit is een lichte toename ten opzichte van de 4.405 advocaten die in 2019 werkzaam waren bij de top 50.

De Brauw Blackstone Westbroek is ook in dit nieuwe decennium de onbetwiste koploper in de lijst. Het kantoor telt per 1 januari 2020 298 advocaten, een stijging van acht advocaten ten opzichte van vorig jaar. Nummers twee en drie NautaDutilh en Loyens & Loeff hebben iets minder advocaten dan vorig jaar. NautaDutilh zag in 2019 een zeskoppig arbitrageteam vertrekken naar Linklaters, dat juist een van de grotere stijgers is.

Behoorlijke gaten Het opvallende verschil in aantal advocaten tussen de nummer vier (Houthoff) en nummer vijf (AKD) in de ranking is verder toegenomen. Houthoff komt na een lichte stijging uit op 245, AKD na een kleine daling op 196. Tussen de nummers negen en tien zit eveneens een behoorlijk gat. Pels Rijcken (op negen) zag het aantal advocaten stijgen naar 151, waar Clifford Chance is gedaald naar 126, maar wel de tiende plek behoudt.

Pels Rijcken is ondanks de stijging toch een plekje gedaald in de top tien. Van Doorne stijgt naar positie acht. Beide kantoren hebben er afgelopen jaar aardig wat advocaten bij gekregen, van nog geen 140 vorig jaar naar ieder ruim 150 advocaten per 1 januari 2020.

Iets verderop in de lijst valt Dirkzwager uit Arnhem en Nijmegen op, dat voor het eerst de grens van honderd advocaten passeert. Het Utrechtse Van Benthem & Keulen – het kantoor waar volgens MT cliënten het meest tevreden over zijn – betreedt de top 20, en stijgt met 79 advocaten naar de achttiende plaats. Terug in de top 20 is het voormalige Boekel: Dentons staat nu op de twintigste plaats, met zeventig advocaten.

Succesvolle stijgers Snelle stijgers in de lijst (met vijf plaatsen of meer) naast Dentons zijn dit jaar onder meer Ploum (van 29 naar 23, 64 advocaten), Holla (van 33 naar een gedeelde 23ste plaats, 64 advocaten),  Linklaters (van 40 naar 31, 51 advocaten), Stek (van 47 naar een gedeelde 33ste plaats, 48 advocaten) en Wijn & Stael (van 44 naar 29, 43 advocaten).

Een opvallende daler in de lijst is Van Diepen Van der Kroef: het kantoor zakt van een gedeelde plaats 18 naar de 27ste plek, met 61 advocaten. Dit waren er vorig jaar nog 72. Ook Bird & Bird is geslonken, van 71 advocaten vorig jaar naar 62 advocaten nu.

Nieuwe binnenkomers in de onderste regionen van de lijst zijn Eversheds Sutherland (teruggekeerd na een jaar afwezigheid), LXA The Law Firm en de Nederlandse vestiging van Osborne Clarke.

Kantoren die dit jaar zijn verdwenen uit de Top 50 zijn Florent, Kneppelhout & Korthals en SRK Rechtsbijstand. Het Rotterdamse Kneppelhout bezette vorig jaar nog de 31ste plaats met 46 advocaten, maar zag afgelopen jaar partners en hun teams vertrekken naar de – zoals gezegd – fors gegroeide concurrenten Ploum en Eversheds Sutherland.

Bron: Advocatie