Wat verdient een strafrechtadvocaat?

Geschreven door
Redactie JBB

Gepubliceerd
16 mrt 2020

16 mrt 2020 • door Redactie JBB

Voor het grote geld kun je als advocaat beter iets anders kiezen dan strafrecht. Slechts een zeer kleine groep strafpleiters verdient er een dik belegde boterham aan.

 

Een cao voor advocaten bestaat niet. Er zijn wel lokale richtlijnen voor advocaat-stagiairs. Dit zijn juristen die nog in hun driejarige beroepsopleiding zitten. Ze beginnen met omstreeks €2400 bruto per maand en dat loopt na drie jaar op tot €3100. Startende strafpleiters komen hier zelden bovenuit, in tegenstelling tot hun medestudenten die voor de civiele richting hebben gekozen.

In het vierde jaar kan het maandsalaris oplopen naar €3500 tot €4000. Bij goed draaiende kantoren kan het stijgen naar €6000 in het zesde jaar, blijkt uit een rondgang langs enige strafpleiters.

Op het salaris zit een rem. Wie alleen rechtsbijstand verleent op staatskosten, dus pro deo, komt volgens de geraadpleegde advocaten met moeite boven een jaaromzet van €120.000. Daarvan moeten ook de kantoorkosten, reiskosten, cursussen, lidmaatschappen en belastingen worden betaald. Plus winstafdracht voor de firma. Dan komt het salaris niet makkelijk boven €4000-€4500 uit.

Grote verschillen

Alleen met betalende klanten kan een advocaat zijn inkomen flink opvoeren. Voor de gefinancierde rechtsbijstand krijgt een advocaat €120 per uur. Vaak gaat er meer tijd in een zaak zitten en dan kan de vaste vergoeding uitdraaien op minder dan €50 per uur. Maar betalende klanten (uurtarieven vanaf €200) zijn schaars. De tijd is voorbij dat criminelen een dikke envelop over tafel konden schuiven.

De best betaalde strafpleiters hebben bedrijven of de overheid als klant. Zo betaalde Defensie naar verluidt bijna €300.000 aan Geert-Jan Knoops voor zijn verdediging van oorlogsheld Marco Kroon. Bram Moszkowicz zou minimaal enige tonnen hebben overgehouden aan de zaak-Wilders. Ook de strafadvocaten in de witwasaffaire van ING konden vast ruim declareren. Toch is er geen vergelijking met de civiele advocatuur, waar jaarinkomens van enige tonnen heel normaal zijn.

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel