Wat verdien je de eerste jaren als advocaat?

Geschreven door
Redactie JBB

Gepubliceerd
17 apr 2020

17 apr 2020 • door Redactie JBB

De Amsterdamse vestiging van Magic Circle-firm Freshfields Bruckhaus Deringer is het best betalende advocatenkantoor van Nederland. Dit blijkt uit de bruto salarissen voor eerste-, vierde- en zevendejaars advocaten zoals gepubliceerd in de Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2020 wat jaarlijks wordt gepubliceerd door vakblad Advocatie.

Freshfields gaf in voorgaande jaren geen salariscijfers door voor De Stand van de Advocatuur – niet alle kantoren in de top 50 delen deze gegevens –, maar springt nu pardoes boven de concurrentie uit. Eerstejaars advocaten verdienen bij Freshfields 4.480 euro en vierdejaars advocaten 6.550 euro (het betreft het bruto maandsalaris exclusief vakantiegeld en eventuele bonussen). Zevendejaars advocaten verdienen bij Freshfields 9.400 euro.

In de afgelopen jaren wisselden De Brauw Blackstone Westbroek en Linklaters elkaar af als best betalende advocatenkantoren. Volgens de jongste cijfers betaalt Linklaters aan eerstejaars advocaat-stagiairs iets meer dan De Brauw: 4.475 euro tegenover 4.333 euro. Voor vierde- en zevendejaars advocaat-medewerkers heeft De Brauw een hogere beloning in petto dan Linklaters: respectievelijk 6.310 en 9.208 euro. De salarissen voor vierde- en zevendejaars van Linklaters bedragen 6.211 en 8.564 euro bruto.

De verschillen in salaris bij de top 50-kantoren zijn net als in de afgelopen jaren aanzienlijk. Zo is het verschil in salaris voor zevendejaars advocaten bij het meest en het minst betalende kantoor bijna 6.000 euro per maand. De bruto maandsalarissen voor eerstejaars variëren van 2.575 tot 4.480 euro, en voor vierdejaars van 3.234 tot 6.550 euro.

Alle salariscijfers voor eerste-, vierde- en zevendejaars advocaten van ruim dertig (middel)grote Nederlandse advocatenkantoren staan hier op een rij. De volledige Stand staat in het nieuwe Advocatie Magazine. De Stand is te vinden vanaf pagina 23 (klik op onderstaande cover).  

Update 15/4/2020: Dentons heeft abusievelijk de verkeerde salariscijfers aangeleverd voor het Stand-onderzoek. In plaats van de cijfers voor 1e, 4e en 7e-jaars advocaten zijn de cijfers voor 1e, 2e en 3e-jaars advocaten aangeleverd. Het kantoor meldt: ‘Op basis van de correcte cijfers zou Dentons zowel bij de 4e als 7e-jaars op een zesde plek staan met salarissen van respectievelijk 5.401 en 7.431 euro. Dentons betreurt deze administratieve fout ten zeerste.’

Bron: Advocatie