Grote advocatenkantoren aanwezig op online juridische carrièrebeurs

Geschreven door
Redactie JBB

Gepubliceerd
11 sep 2020

11 sep 2020 • door Redactie JBB

Op 29 september vindt voor het eerst een online carrièrebeurs plaats voor de juridische sector. Vier grote advocatenkantoren – Jones Day, Bird & Bird, Pels Rijcken en Van Doorne – nemen deel aan het initiatief. “We waren al bekend met webinars en dergelijke, maar nog niet met een online event op deze schaal.”

Ook de advocatuur ontkomt niet aan de weerslag van het coronavirus op werving en selectie. Zo is het aantal vacatures teruggelopen en zijn fysieke recruitment-evenementen, zoals carrièrebeurzen, niet mogelijk. De vier advocatenkantoren kiezen nu voor een digitale oplossing georganiseerd door banenplatform Magnet.me. Op 29 september organiseert dit bedrijf een digitale carrièrebeurs voor aanstaande juristen: Magnet.me X Law.

Contact met potentiële werknemers

Volgens Magnet.me is het evenement “een heel makkelijke manier voor kantoren om in contact te komen met potentiële werknemers”. Het dagprogramma bestaat onder andere uit juridische workshops, een keynote speaker (een advocaat van een van de deelnemende kantoren – naam nog onbekend) en digitale een-op-een speeddates tussen recruiters van advocatenkantoren en rechtenstudenten.

Ook kunnen de studenten online ‘inchecken’ bij een employer booth – hetgeen bij een fysieke banenbeurs een stand van een bedrijf zou zijn – om kennis te maken met een kantoor. Dit gebeurt door middel van een videomeeting waarbij de deelnemers vragen kunnen stellen via chat, aan bijvoorbeeld een recruiter of advocaat.

Nieuw talent op de radar

Een van de deelnemende advocatenkantoren is Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Elisabeth Matthes is senior recruiter bij dit kantoor. Van wervingsproblemen als gevolg van de pandemie is volgens haar geen sprake. “Pels Rijcken zet ondanks de coronacrisis nog altijd actief in op recruitment,” stelt ze. “We hebben dan ook onze eigen digitale recruitmentactiviteiten zoals ‘Meet the Meesters’ en ‘Op pad met Pels’. Initiatieven waarbij rechtenstudenten eveneens online kennismaken met Pels-advocaten, en die bovendien goed lopen.”

Wat is dan de meerwaarde van een online carrièrebeurs voor haar kantoor? “Door middel van onze eigen activiteiten komen we vaak in contact met studenten die we reeds in beeld hebben,” legt Matthes uit. “Met een digitale beurs kunnen we nu alsnog nieuwe rechtenstudenten leren kennen; nieuw talent dat we nog niet op de radar hebben.” Volgens de recruiter wil Pels Rijcken via de beurs vooral laagdrempelig kennismaken met studenten, maar “de workshops en de individuele gesprekken zijn toch meer verdiepend dan bijvoorbeeld de employer booth; daar hopen we dan ook wat uit te halen,” zegt Matthes.

Behoefte aan ontmoeten

Ook bij Van Doorne is er geen sprake van wervingsproblematiek door corona als reden om deel te nemen aan de beurs. “Bij ons is recruitment tijdens de coronacrisis op een vrij normale manier doorgegaan,” zegt Mark Swarts, communicatieadviseur bij het kantoor. “Uiteraard waar nodig met digitale hulpmiddelen zoals virtuele kennismakingsgesprekken.” Volgens Swarts sprak het idee van een grootschalig digitaal evenement vooral aan bij Van Doorne. “We waren natuurlijk al bekend met webinars en dergelijke, maar nog niet met een online event op deze schaal. Aan zo’n innovatie doen wij graag mee.”

Hoewel corona ook bij Van Doorne tot een versnelde digitalisering leidde, denkt Swarts niet dat fysieke recruitmentactiviteiten volledig zullen verdwijnen. “Je merkt dat fysieke meetings, coronaproof natuurlijk, weer hun doorgang vinden, dus ik denk dat deze naast de virtuele varianten blijven bestaan,” betoogt hij. “Je merkt ook gewoon dat er echt behoefte is aan elkaar in het echt ontmoeten. Ook onze jongeren hebben dat verlangen. Ons kantoor is om die reden bijvoorbeeld deels open.”

Rechtenstudenten en juristen in spe kunnen zich hier gratis aanmelden.

 

Bron: Vakblad Advocatie