Hoe schrijf je een interessant juridisch CV?


Net afgestudeerd: hoe schrijf je een interessant juridisch cv?

Je hebt net je bul op zak en bent klaar om te solliciteren naar een functie in de juridische sector. Een juridisch cv moet een professionele uitstraling hebben zonder poespas. Een voorbeeld cv zorgt voor een stevige basis voor wat betreft de juiste indeling en een passende lay-out. Om boven het maaiveld uit te steken, is een cv maken waarmee je de aandacht van de lezer trekt de sleutel tot succes. Hoe interessanter jouw juridisch cv, hoe meer kans je hebt om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Lees hier hoe je dit voor elkaar krijgt.

Ik heb geen werkervaring

De meeste werkgevers zoeken kandidaten die over de nodige werkervaring beschikken. Dat is leuk en aardig, maar hoe kom je aan een baan als je nog niet eerder hebt gewerkt in de juridische sector? Met alleen een bijbaan als vakkenvuller bij de supermarkt of serveerster in een restaurant zul je niet direct de aandacht van de recruiter of werkgever trekken. Toch kun je ook zonder relevante werkervaring een professioneel cv schrijven om te solliciteren.

Stagewerk is ook werk

Heb je voor je opleiding stage gelopen? Geef deze ervaring een prominente plek op je curriculum vitae. Zeker een stage bij een juristenpraktijk of advocatenkantoor, of een stage op de juridische afdeling van een commerciële organisatie sluiten goed aan bij je zoektocht naar juridisch werk. Maar ook stages bij bedrijven en organisaties in andere bedrijfstakken tonen dat je al even hebt geproefd van het ‘echte’ wereldje.

Analyseren is belangrijk: vermeld je scriptie

Dossiers analyseren, juridische teksten lezen en conclusies kunnen trekken zijn belangrijke onderdelen van een baan binnen de juridische wereld. Tijdens je rechtenstudie moet je veelal een scriptie schrijven. Hiervoor moet je grondig onderzoek doen naar een bepaald leerstuk en besteed je veel uren aan het uitwerken van de resultaten. Een scriptie is een manier om aan te tonen dat je over een goed analytisch vermogen beschikt. Ook laat je zien dat je weet hoe je ingewikkelde kwesties moet ontleden en oplossen. Het onderwerp van je scriptie kun je op je cv vermelden met eventueel een link erbij naar het document. 

Vrijwilligerswerk: deel je kennis met anderen

Heb je vrijwilligerswerk gedaan voor of tijdens je studie? Wellicht heb je gewerkt bij een Wetswinkel waar je mensen juridisch advies gaf of hulpvragen uitwerkte. Of ben je vrijwilliger bij een slachtofferhulp organisatie en help je cliënten met het invullen van juridische formulieren. Ook als je niet-juridisch vrijwilligerswerk doet, is dit interessant om op je cv te zetten. Bibliotheekwerk laat bijvoorbeeld zien dat je goed kunt ordenen en categoriseren. Vaardigheden die goed ten pas komen bij het uitvoeren van juridisch werk. Welk vrijwilligerswerk je ook op je cv vermeld: je laat zien dat je jezelf ontwikkelt en dat je maatschappelijk betrokkenheid bent. Dergelijke persoonlijke eigenschappen worden zeer gewaardeerd door werkgevers.

Ook als je nog onderaan de carrièreladder staat en net bent afgestudeerd schrijf je met deze tips een interessant juridisch cv om je toekomstige werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten.

 

Bron: http://www.cv.nl

Terug naar lijst