Onderzoek: ‘Stibbe meest populaire kantoor onder studenten’


Stibbe is het meest populaire kantoor van Nederland onder rechtenstudenten, Dat is althans de uitkomst van een nieuw arbeidsmarktonderzoek van juridisch wervings- en selectiebureau Legal Top Talent, gehouden onder meer dan 350 studenten.

In een persbericht stelt het legal wervingsbureau dat in 2020 366 rechtenstudenten meededen aan het onderzoek, die behoren tot ‘de top van de markt’. Het cijfergemiddelde van deze juristen-in-spe (bachelor en master) lag tussen de zeven en acht. De groep studenten was verder voor 65 procent vrouw, afkomstig uit heel Nederland en gemiddeld 22 jaar.

Stibbe meest populaire kantoor

Uit de resultaten van de survey heeft Legal Top Talent niet enkel algemene trends gedistilleerd, maar ook specifieke informatie ontwaard over bijvoorbeeld de bekendheid, voorkeurspositie of het imago van verschillende kantoren onder de participanten. Zo blijkt dat Stibbe, net als in 2019, het meest populaire kantoor is van Nederland. Volgens de studenten heeft het kantoor onder meer ‘een zeer open en aantrekkelijke uitstraling’. De Brauw Blackstone Westbroek eindigt op de tweede plaats, gevolgd door Houthoff en Pels Rijcken.

Op het gebied van fiscaal en notarieel recht is Loyens & Loeff de meest gewilde werkgever. Qua populariteit onder studenten blijft dit kantoor echter achter. Houthoff is na Loyens & Loeff het meest geliefd onder fiscaal en notarieel recht-studenten. Uit de survey blijkt daarnaast dat de Angelsaksische kantoren minder begeerd zijn: met de zevende plek presteert Allen & Overy nog veruit het beste van deze kantoren. Op de gebieden innovatie en diversiteit stuurt Allen & Overy echter wel de ranglijsten aan.

Work-life balance

Uit de survey is verder geconcludeerd dat studenten veel waarde hechten aan work-life balance. De participanten hebben opleiding hoog in het vaandel en zoeken naar meer flexibele werkvormen. De populariteit van middelgrote en nichekantoren, die volgens de studenten meer bij die voorkeuren passen, neemt toe ten opzichte van de populariteit van de grote kantoren.

Bovendien verwacht slechts een op de vier studenten langer dan zes jaar bij zijn eerste werkgever te blijven en nemen de twijfels over een start in de advocatuur toe (slechts 17% heeft geen twijfels, vorig jaar was dat nog 24%). Redenen voor deze twijfel zijn de eerdergenoemde work-life balance, de hiërarchische structuur binnen de advocatuur en de aanwezigheid van uitdagendere alternatieven (bijvoorbeeld werken bij de big four, of aan de slag gaan bij een startup). Een omvangrijke en toenemende groep studenten (27 procent) benoemt het gebrek aan purpose en sociale doelstelling als reden voor twijfel.

De trend naar meer flexibele werkvormen – zoals de mogelijkheid voor een verkorte werkweek en thuiswerken – is vooral zichtbaar onder jongere studenten. Vanwege de toename in thuiswerken door het coronavirus zou de trend zich in 2021 verder kunnen ontwikkelen, zo stelt Legal Top Talent.

Bron: http://www.advocatie.nl

Terug naar lijst