Video CV opnemen? Met deze tips breng jij jezelf onder de aandacht.


Video-cv opnemen? Met deze tips breng jij jezelf onder de aandacht

Ken jij het al? Bij sommige bedrijven is het al een vast onderdeel van het sollicitatieproces.

Ken jij het al? Een video-cv? Het is een zelf-opgenomen video waarin werkzoekende zichzelf kort presenteren. Enne, bij sommige bedrijven is het al een vast onderdeel van het sollicitatieproces. Doordat veel mensen nu thuiszitten, vanwege de coronacrisis, is een video-cv in populariteit gestegen.

Korte pitch

Het maken van een video-cv is dé manier om jezelf onder de aandacht te brengen. Vooral in een tijd waarin vacatures schaars zijn en een persoonlijke kennismaking niet mogelijk is. 

Video-cv tips

1. Weet wat je wil vertellen
In een video-cv vertel je niet alleen over je werkervaring en skills, maar laat je ook je persoonlijkheid zien – iets wat niet mogelijk is op een gewoon cv. Begin met een korte introductie over jezelf, vervolgens kun je iets vertellen over je werkervaring (wat maakt jou uniek?), vertel waar je naar op zoek bent en sluit sterk af. En met een sterke afsluiter, bedoelen we dat je de kijker tot actie wil aanzetten. Vraag bijvoorbeeld aan het einde van je video of de kijker contact met je opneemt.

2. Oefenen, oefenen en oefenen
Nu je weet wat je gaat vertellen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de tekst voor je video-cv uit je hoofd kent. Schrijf de tekst van tevoren op en oefen dit een paar keer, zo voorkom je namelijk dat je gaat hakkelen. Moeite om in de camera te blijven kijken? Oefen dan voor de spiegel.

Hoe lang een video-cv moet duren? Tussen de 60 en 90 seconden. Duurt het langer? Dan verliezen mensen snel hun aandacht, en wanneer je opname korter is kun je nét te weinig over jezelf vertellen.

3. Technische voorbereiding
Voordat je begint met opnemen, is het ook belangrijk om naar je omgeving te kijken. Je wil goed zichtbaar in beeld zijn, waardoor een goede belichting een pré is. Zorg ervoor dat het licht van voren of de zijkant komt, niet van achteren. Zorg daarnaast ook voor een rustige achtergrond, zoals een muur. Er mag best een schilderij of plant op de achtergrond staan, maar vermijd bijvoorbeeld je slaapkamer.

Neem je de video op met je telefoon? Zet 'm dan ergens tegenaan tijdens het filmen, zodat het beeld niet beweegt. Laad je telefoon goed op, het zou namelijk jammer zijn als je video halverwege uitvalt. En tot slot: film horizontaal en zorg dat je er representatief én professioneel uitziet.

4. Opnemen
Tekst: check. Voorbereiding: check. Time to shine! Wees je bewust hoe je overkomt tijdens het opnemen van de video. Sta niet te ver van de camera af, dit kan onpersoonlijk overkomen en zo maak je minder verbinding met de kijker. Zet je camera op ooghoogte, ga in het midden van het beeld staan en houd de afstand aan die je normaal gesproken zou aanhouden wanneer je iemand face-to-face spreekt.

Neem de video staand op, zo kom je automatisch zelfverzekerder en sterker over. Zit je liever? Zorg er dan voor dat je rechtop zit. Praat rustig en duidelijk, en zorg ervoor dat je goed verstaanbaar bent. Enne, vergeet niet om een glimlach op je gezicht te houden.

Terug naar lijst