Advocaat-stagiaires bij Engelse Linklaters mogen niet langer zeuren over salaris

Advocaat-stagiaires bij het Britse Linklaters, één van de Magic Circle-kantoren, mogen niet langer klagen over hun salaris tegen hun niet-juridische collega’s. De juristen waren ontevreden over het gebrek aan salarisverhoging deze zomer.

De jonge juristen kregen onlangs te horen dat het kantoor niet van plan was om halsoverkop de salarissen te verhogen om de salarissen van hun concurrenten te evenaren, meldt RollOnFridayNa het doorsturen van een interne e-mail over de kwestie naar de pers werden alle stagiaires door een partner bijeen geroepen.

Tijdens de vergadering werd hen verteld dat ze het opleidingsteam niet langer mogen lastigvallen met hun salarisproblemen, en dat ze met een partner kunnen praten indien ze zich zorgen maken om de salarisbevriezing. Nadat de salarissen bij Linklaters in 2021 tweemaal omhoog gingen, werd onlangs bekend gemaakt dat deze zomer de lonen niet zullen stijgen ‘na zorgvuldige overweging van de markt en de economische omstandigheden die alsmaar uitdagender worden’.

Startsalarissen

In Engeland verdienen startende advocaat-stagiaires bij Linklaters en Allen & Overy jaarlijks 107.500 Britse pond. Bij Baker McKenzie wordt gestart met een salaris van 110.000 pond, Slaughter and May biedt 115.000 pond, bij Freshfields en Clifford Chance kunnen advocaat-stagiaires rekenen op 125.000 pond en Akin Gump spant de kroon met een startsalaris van maar liefst 179.000 Britse pond.

Enkele werknemers denken dat de mededeling om eventuele zorgen met partners te delen ‘een zet om hen de mond te snoeren’ is. De ongelijke machtsverhouding zou er volgens hen voor zorgen dat zij nu nergens terecht kunnen met vragen of klachten. Volgens een interne bron zou het verzoek echter uit het opleidingsteam zelf gekomen zijn. Dit team bestaat uit niet-juristen die met hun salaris niet in de buurt komen bij 107.500 pond; het bedrag wat de juristen verdienen en waar zij momenteel over klagen. Het zou dan ook ‘ongevoelig’ zijn om de kritiek met hen te delen, terwijl zij zelf niet in de positie zijn om over hun toch al lagere salaris te onderhandelen.

Vertrouwelijke e-mail

De jonge juristen werden tijdens de bijeenkomst nog door de partner verteld dat het kantoor teleurgesteld was vanwege het lekken van de e-mail. Hij herinnerde hen aan het belang van vertrouwelijkheid binnen het kantoor. De boodschap landde duidelijk niet bij iedereen, aangezien een verslag van de vergadering kort erna bij de pers lag, ook al ‘vermeed hij iets schriftelijk te sturen zodat we de e-mail niet kunnen doorsturen’, aldus een bron.

Of de salarissen dit jaar nog omhoog zullen gaan staat overigens nog te bezien. De discussie wordt momenteel op partnerniveau gevoerd, aldus een interne bron.

Terug naar lijst