Scenario Based Interviewing

 

A & OScenario Based Interviewing: een recruitmentproces passend bij deze tijd

De advocatuur ontwikkelt zich constant en daarom verandert onze selectieprocedure mee. In 2017 zijn we begonnen met het voeren van gesprekken over hoe de advocaat van de toekomst eruitziet en welke competenties en karaktereigenschappen nodig zijn om onze cliënten in de toekomst het beste van dienst te zijn. 

Daarom heeft Allen & Overy onlangs wereldwijd een nieuwe manier van werven en selecteren gelanceerd, genaamd ‘Lawyer of the Future’. “Uit onderzoeken is gebleken dat highest performing teams vaak een diverse samenstelling hebben. Om voor deze diversiteit te zorgen is het in de werving belangrijk om op een manier te interviewen waar iedereen dezelfde uitgangspositie heeft,” vertelt onze recruitmentmanager Maya Visser. 

In december 2020 zijn al onze Amsterdamse partners getraind in Scenario Based Interviewing: een methode om onze kandidaten op een andere manier te beoordelen. Suzanne Sikkink, partner Employment, legt uit dat het op deze manier voeren van sollicitatiegesprekken ervoor zorgt dat het recruitmentproces nog beter aansluit op waar wij als kantoor naar op zoek zijn. “Het gesprek is hierdoor meer toegesneden op het gestructureerd en objectief vaststellen van potentie dan het beoordelen van al behaalde resultaten, die niet altijd voorspellende kracht blijken te hebben en ook een sociale component kunnen hebben. Aannames en (onbewuste) voorkeuren krijgen bij deze gespreksvorm veel minder ruimte.”  

De nieuwe interviewvragen die zullen worden gebruikt voor de selectie van alle toekomstige advocaat-stagiaires zijn gebaseerd op mogelijke scenario’s waar je tegenaan zou kunnen lopen in het werken bij A&O. Recruiter Esmee Put vertelt: “Ik denk dat het belangrijkste is dat iedereen door deze manier van interviewen dezelfde kans krijgt. De weg die wordt afgelegd tijdens de studie is voor elke student anders. Omdat er met Scenario Based Interviewing gewerkt wordt met mogelijke scenario’s vervaagt dit verschil tijdens de selectieprocedure.” Ook de feedback vanuit de kandidaten is positief, laat Esmee weten: “Kandidaten vinden het een prettige manier van interviewen. Ze vinden de werkgerelateerde scenario’s die geschetst worden realistisch en uitdagender dan de standaard interviewvragen die meestal gesteld worden.” 

Deze methode is bias-proof en leidt zo tot gelijke kansen voor onze kandidaten. Wereldwijd zijn meer dan 350 Allen & Overy partners, adviseurs en senior associates opgeleid, en de nieuwe selectiemethode wordt gebruikt op 23 kantoren in het A&O netwerk. 

 

 

Terug naar lijst