Wist je dat 98 procent van de pas afgestudeerde notarieel rechtenstudenten direct aan het werk kan?

JBB slot

Ieder jaar worden in de Keuzegids Universiteiten van alle academische studies de cijfers op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat 98 procent van de pas afgestudeerde notarieel rechtenstudenten direct aan het werk kan? Of wat het startsalaris van een rechtenstudent is?

Internationaal en Europees recht is praktisch hekkensluiter als het gaat om de kansen in de arbeidsmarkt; slechts 84 procent heeft meteen betaald werk – meer dan 12 uur per week – in een relevant werkveld na afstuderen. Daarmee hebben slechts vier opleidingen in Nederland een slechtere baankans; Theologie & religiewetenschappen, Archeologie, Kunst- & cultuurstudies en Culturele antropologie.

Opvallend: de Keuzegids is een stuk somberder als het gaat om de baankansen tot 2026 voor rechtenstudenten. Baankansen van juridische bachelorstudenten tot het jaar 2026 worden samen met Marketing en public relations- en kunstopleidingen geclassificeerd als ‘matig’. Alleen psychologie- en horeca-/vrije tijdsmanagementopleidingen scoren lager en ontvangen het label ‘slecht’ voor hun baankansen.

Startsalarissen

Notarieel en fiscaal recht doet het tevens niet slecht op het gebied van startsalarissen; recent afgestudeerden van een masteropleiding in het betreffende vakgebied verdienen gemiddeld € 3.200,- bruto per maand. Net zoals voorgaande jaren zijn het voornamelijk vrouwen die beginnen aan de opleiding Rechtsgeleerdheid. Van de 6.259 studenten die dit jaar aan de opleiding begonnen, is 63 procent vrouw.

Pas afgestudeerden van de studie Rechtsgeleerdheid hebben 93 procent kans om direct aan de slag te kunnen in een relevant werkveld; 67 procent van de afgestudeerden vindt een baan op wo-niveau. Gemiddeld moeten ze het doen met een startsalaris van € 3.000,- bruto per maand. Deze cijfers gelden voor pas afgestudeerden masterstudenten. De cijfers zijn terugvertaald naar de relevante bacheloropleiding.

Notarieel en fiscaal rechtstudenten doen het wat betreft de arbeidskansen dus beter; 98 procent van hen vindt direct een baan na het afstuderen, en 72 procent van de afgestudeerden vindt een baan op wo-niveau. Gemiddeld verdienen ze dus € 3.200,- bruto per maand. Alleen studenten van de opleidingen Tandheelkunde (100 procent), Constructiestudies (99 procent) en Geneeskunde (98 procent) vinden sneller een baan.

Algemene scores

Alle rechtenstudies in Nederland scoren ondergemiddeld. De gemiddelde score voor een bacheloropleiding in Nederland is 60; in het rijtje van de rechtsgeleerdheidopleidingen tikt alleen de Open Universiteit de 60 aan. Nijmegen en Utrecht zitten met een score van 57 net onder het landelijk gemiddelde, Maastricht (37) en de Vrije Universiteit Amsterdam (31) bungelen onderaan.

Ook de notariële en fiscale opleidingen scoren ondergemiddeld. Alleen de opleiding Fiscaal Recht in Tilburg weet de 60 aan te tikken. Helemaal onderaan staat de opleiding Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een score van 37. Rotterdamse studenten beoordelen de sfeer met een voldoende, maar zijn verder erg negatief over onder andere de inhoud, de docenten en de voorbereiding op de loopbaan. Ook stromen in de havenstad opvallend weinig studenten door naar leerjaar twee.

Internationaal en Europees recht

Studenten Internationaal en Europees recht hebben kleinere kansen op de arbeidsmarkt – 84 procent kan meteen aan het werk, 74 procent heeft een baan op wo-niveau en ze verdienen gemiddeld € 2.725,- bruto per maand na afstuderen – maar zijn positiever over hun opleiding. De opleiding Global Law haalt zelfs het hoogst aantal punten van alle juridische studies: 71. European Law School in Nijmegen behaalt er 60, en Groningen en Maastricht moeten het doen met ieder 46. Slecht 41 procent van de studenten Internationaal en Europees recht hebben het gevoel goed klaargestoomd voor hun loopbaan te zijn.

Terug naar lijst