Aanbestedingsjurist

Aanbestedingsjurist

De functie
Ben jij de aanbestedingsjurist die in staat is om de juridische context te vertalen naar kansen en mogelijkheden voor de uitvoeringspraktijk? Kan jij een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de gemeentebrede inkoopfunctie en wil je zelf medebepalen hoe de invulling van jouw eigen functie eruit komt te zien?

Als aanbestedingsjurist ben je onderdeel van de afdeling Inkoop en Subsidies. Jij bent de adviseur op alle aanbestedingsrechtelijke vraagstukken binnen de gemeente. Deze vraagstukken zijn breder dan alleen het aanbestedingsproces. Het betreft tevens vraagstukken rondom publiek/private samenwerking, inbestedingsvraagstukken en het oprichten van werkmaatschappijen, financieren onder voorwaarden etc. Hierbij schakel je op verschillende niveaus van wethouder tot opdrachtgever tot inkoopadviseur en neem je een stevige adviespositie in. Binnen het aanbestedingsproces functioneren de inkoopadviseurs zelfstandig. Dit maakt dat jouw focus ligt op het vormgeven van het kader en het proces, het adviseren en het ‘’juridisch’’ coachen van collega’s. Jouw focus ligt in minder mate op de uitvoer van operationele toetsen.

Als aanbestedingsjurist bestaan jouw werkzaamheden in de kern uit:

 • Het geven van (aanbestedingsrechtelijk) advies gedurende de verschillende fasen van het aanbestedingstraject waaronder de strategiefase. Hierbij adviseer je op het niveau van wethouders, opdrachtgevers en contractmanagers en inkoopadviseurs;
 • Advisering op niet inkoop gerelateerde aanbestedingsrechtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan inbestedingsvraagstukken, het financieren onder voorwaarden versus aanbestedingsplicht etc.;
 • Het (mede)geven van juridisch advies op het gebied van contractenrecht;
 • Het vervullen van een voortrekkersrol bij de verdere professionalisering van de inkoopfunctie door kennisontwikkeling en inzet van instrumenten (denk daarbij aan vertaling beleidsdoelen naar gunningscriteria, inzet beoordelingssystematieken, inzet aanbestedingsstrategie en gunningsadvies, inzet categorieplan).


Daarnaast bieden wij jou de mogelijkheid om zelf verdere invulling te geven aan je functie. Aanvullende taken kunnen bestaan uit:

 • Advisering op het speelveld inkoop en subsidie en het geven van juridisch advies op het gebied van subsidierecht;
 • Het uitvoeren van de rol als procesbeheerder van het inkoop- en contractmanagementproces en daarmee voer je regie op de werking en uitvoering van het proces. Daarnaast lever je, in samenwerking met de adviseurs duurzaamheid en SROI, een bijdrage aan de doorontwikkeling van het gemeentebrede inkoopbeleid;
 • Advisering en begeleiding op een (complexere) Europese aanbesteding.


Jouw profiel

 • Je beschikt over een afgeronde WO opleiding Rechten;
 • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring als (aanbestedings)jurist binnen een overheidsorganisatie en bent bekend met het contractenrecht;
 • Je denkt strategisch, kunt snel schakelen en je denkt in oplossingen en mogelijkheden. Hierbij weet je een goede balans te vinden tussen het wettelijk kader en de opgaven en beleidsdoelen van de gemeente. Dit doe je door het toepassen van innovatieve concepten en te denken in scenario’s waarbij kansen en risico’s uitgewerkt worden voor complexe besluitvormingsprocessen binnen een politieke dimensie;
 • Je bent een stevige en overtuigende gesprekspartner;
 • Je beschikt over goede analytische vaardigheden;
 • Je hebt oog voor de verschillende omgevingsfactoren en weet je het advies duidelijk en helder over te brengen.


Het aanbod
Werken als aanbestedingsjurist bij de gemeente Zaanstad betekent werken bij een organisatie met ambitie. In de lerende, op ontwikkeling gerichte organisatie die Zaanstad is, krijgt de individuele medewerker alle kans om zijn of haar talent te ontwikkelen. Je gaat werken met gedreven, enthousiaste collega’s, je hebt inhoudelijk zeer interessante werkzaamheden én een geweldige (flex)werkplek. Daarnaast bieden wij:

 • Een salaris tussen €4.022,- en €5.520,- bruto per maand (o.b.v. 36 uur per week, schaal 12). Inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. Inschaling in een aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.
 • Aanstelling voor de duur van een jaar voor 32 – 36 uur per week met de intentie om bij wederzijdse tevredenheid om te zetten naar een vaste aanstelling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB). Dit is 17,05% van je salaris en is opgebouwd uit vakantiegeld, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage en bovenwettelijk verlof. Je kunt je IKB (maandelijks) laten uitbetalen of besteden aan onder meer verlof, studie (indien niet vergoed door Zaanstad), fiscaal voordeel woon-werkverkeer, fietsregeling.
 • Basisverlof van 161,6 uur per jaar (+ 14,4 uur in het IKB). Daarnaast ontvang je 2-3 extra verlofdagen per jaar en is het mogelijk om verlofdagen te (ver)kopen.
 • Uitstekende pensioenvoorziening.
 • Uitstekende bereikbaarheid per openbaar vervoer. Het stadhuis ligt direct naast het station Zaandam. Op basis van fiscale uitruil wordt er tegemoet gekomen in de reiskosten.

Een uitgebreid overzicht van onze arbeidsvoorwaarden kun je vinden op www.werkenbij.zaanstad.nl/arbeidsvoorwaarden

De organisatie
Wanneer je werkt bij Zaanstad, doe je werk dat er echt toe doet. Als medewerker lever je al snel een toegevoegde waarde aan de stad, de inwoners en de organisatie. Als gemeente staan we middenin de samenleving én de regio. De samenleving verandert continu en de ambities en vraagstukken van Zaanstad zijn groot. De gemeente beweegt van een vraag gestuurde organisatie naar een wendbare organisatie, die aansluit op nieuwe initiatieven en kansrijke ontwikkelingen en zorgt ervoor dat deze op een soepele manier door de organisatie worden opgepakt. Realisatiekracht, betrokkenheid en durf zijn eigenschappen waar we trots op zijn.

De gemeente Zaanstad is groot genoeg om interessante projecten te kunnen realiseren, maar compact genoeg om je er snel thuis te voelen. Ons unieke, eigentijdse stadhuis biedt een zeer prettige, inspirerende werkomgeving met diverse moderne faciliteiten, die het “nieuwe werken” en goed samenwerken met collega’s ondersteunen.

De procedure
Zie jij jezelf al werken als aanbestedingsjurist bij Zaanstad? Wij zien jouw reactie heel graag tegemoet via de 'Solliciteer' button! Voldoe jij nog niet aan de gestelde functie-eisen maar lijkt deze vacature je wel interessant? Neem dan gerust contact op. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kan je contact opnemen met Saskia van Heteren (Afdelingshoofd Inkoop en Subsidies) op 075 655 3133. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kan je contact opnemen met Ramona Iannotti (Corporate Recruiter) op 075 655 2046.

De uiterste reactiedatum voor deze vacature is 4 november 2018. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op:

 • Vrijdag 16 november – 1e gespreksronde
 • Donderdag 22 november – 2e gespreksronde
 • Dinsdag 27 november - arbeidsvoorwaardengesprek

Mocht je op bovenstaande data niet in de gelegenheid zijn voor een sollicitatiegesprek, dan nodigen wij jou graag uit op een ander moment.

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Bedrijfsjurist, Gemeente, Jurist, Overheid