Juridisch Specialist

Word jij blij van het oplossen van juridische puzzels? Wil jij de verbindende factor zijn tussen inwoners en regelgeving? Vind jij het leuk om wet- en regelgeving te vertalen naar duidelijke besluiten? En lijkt het jou leuk om te werken voor Helmond: stad in beweging? Dan word jij wellicht onze nieuwe collega!

Gemeente Helmond zoekt namelijk op korte termijn een:

Juridisch Specialist

 • Voor 36 uur per week
 • Salaris minimaal €2.795,- en maximaal €4.859,- / o.b.v. 36 uur / afhankelijk van opleiding en ervaring – Let op: dit is een indicatieve waardering. Op dit moment vindt de omzetting naar de HR Systematiek plaats; de functiewaardering/-indeling is nog niet definitief.
 • Voor overige arbeidsvoorwaarden klik hier

Helmond is een stad in beweging. Er heerst een hands on mentaliteit. Binnen de gemeente is veel ruimte voor creatieve en vernieuwende mensen. Bovendien is de gemeentelijke organisatie volop bezig om invulling te geven aan een nieuwe manier van werken. Plannen worden gemaakt op basis van interactie met inwoners, organisaties en groepen uit de samenleving. We focussen ons meer en meer op onze doelen en veel minder op regels en systemen.

Dit laat onverlet dat er wel aandacht moet zijn voor het juridische kader dat voor het handelen van de gemeente bepalend is. Vanuit Bestuurs- Juridische Ondersteuning (BJO) houden wij dit kader in de gaten. BJO ondersteunt het bestuur en de directie in het bereiken van haar bestuurlijke en ambtelijke doelen. In dat kader: 

Vervullen we een schakelfunctie tussen het bestuur en de organisatie;

 • Adviseren wij de ambtelijke organisatie, de gemeentesecretaris en de burgemeester bij (politiek) bestuurlijk gevoelige en complexe situaties;
 • Zijn we concernbreed juridisch expert;
 • Zijn we de “spin in het web” als het aankomt op gerechtelijke procedures, rechtsbescherming en klachtmanagement;
 • Zijn we  verantwoordelijk voor juridische kwaliteitszorg

Passen wij bij jou….?

Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al hebben we voor onze stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Natuurlijk hebben we als gemeente nog steeds veel te maken met regelgeving die we moeten handhaven, maar in veel gevallen is er ruimte om samen met anderen tot oplossingen te komen. Ons standaard antwoord is niet ‘Nee, mits’, maar ‘Ja, tenzij’. 

In ons werk staan onze vier kernnormen (mensen, presteren, veranderen en (vak)intelligentie) centraal. Nieuwsgierig wat die kernnormen voor jou betekenen als je bij ons komt werken en waar wij als organisatie voor staan? Laat het je vertellen door onze collega’s. Bekijk het filmpje op ons werkgeversprofiel op JBB.

De uitdaging

Als vanzelfsprekend zijn wij continu bezig om onze organisatie voor te bereiden op nieuwe regelgeving. Ondertussen zorgen wij ervoor dat de bestaande regelgeving wordt gevolgd en kijken we hoe we de interne toepassing hiervan kunnen optimaliseren. Denk hierbij niet alleen aan de Algemene wet Bestuursrecht, maar ook het privaatrecht, de Wet Markt & Overheid en Europese regelgeving zoals staatssteun en aanbestedingsrecht. Het is zaak om deze brij aan regelgeving te vertalen in begrijpelijke regels, beleid en besluiten voor de 90.000 inwoners van Helmond. 

Je bent als adviseur een volwaardig sparringpartner voor je ambtelijke collega’s, het management en het bestuur van de gemeente Helmond.

Als gemeente werken we continu aan optimalisatie van de verbinding met onze inwoners en bedrijven. Dit betekent nóg meer in gesprek met betrokken partijen en stakeholders, en nóg meer samenwerken met partijen uit de keten. Ook willen we groeien als netwerkorganisatie en intensievere contacten onderhouden met bijvoorbeeld buurgemeenten, waterschappen en de provincie.

Als juridisch specialist heb je onder andere met de volgende thema’s te maken:

 • Integrale advisering over complexe juridische vraagstukken in een bestuurlijke omgeving
 • Het opstellen van de juridische beleidslijnen
 • Het ontwikkelen van instrumenten voor juridische kwaliteitszorg en juridische procedures
 • Het zelfstandig vertegenwoordigen van de gemeente binnen (complexe) bezwaar- en beroepsprocedures
 • Het zorgen voor en borgen van de juridische positie van de gemeente in privaatrechtelijke onderhandelingen en overeenkomsten.

De ideale kandidaat beschikt over…

 • Academisch werk- en denkniveau (minimaal een HBO- of academische graad in het publiek- of privaatrecht, eventueel aangevuld met cursussen die in het teken staan van organisatieverandering);
 • Enkele jaren werkervaring als jurist binnen het bedrijfsleven en/of de advocatuur; 
 • Concrete kennis over onder andere de Wet Markt en Overheid, het staatssteunrecht, Europees recht, (nieuw) ambtenarenrecht, maar ook privaatrecht. Maar belangrijker vinden we nog dat je vanuit een juridische basis, met het wetboek in je achterzak, de verbinding weet te maken; 
 • Een flinke dosis ambitie. Je vindt niet alleen vaktechnische groei belangrijk, maar bent ook meer dan bereid om te investeren in jouw persoonlijke groei.

Bovendien ben je in staat om je rug recht te houden in bestuurlijk complexe situaties. Natuurlijk mag je meebuigen, maar dit moet niet je natuur zijn. Aantoonbare competenties als creativiteit, netwerken en out-of-the-box denken in combinatie met een gezonde dosis organisatiesensitiviteit, zijn erg belangrijk.

Zijn wij een match?

Start dan je sollicitatiereis vóór 21 februari aanstaande via de ‘SOLLICITEREN’-knop. Wil je aanvullende informatie over deze vacature, dan kun je contact opnemen met onze recruiter Brigitte Jaspers. Zij is te bereiken via telefoonnummer 06-13547492. Krijg je haar voicemail? Aarzel niet om een berichtje achter te laten! 

Verdere informatie over de sollicitatieprocedure vind je hier

Wij kijken uit naar je reactie!


Vergelijkbare zoekopdrachten: Gemeente, Jurist, Overheid