Jurist (Directie Juridische Zaken)

 

Jurist (Directie Juridische Zaken)
Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Functieomschrijving
Ben jij een ervaren jurist die graag werkt aan grote, complexe mededinging- of reguleringszaken? Vind jij het leuk om op basis van een omvangrijk dossier een juridisch oordeel te vormen en dat te vertalen in een besluit? Én lijkt het speelveld van een toezichthouder jou een mooie uitdaging? Bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kun je met jouw juridische kwaliteiten op topniveau, open blik én een dosis lef direct aan de slag. Ontdek wat de ACM jou kan bieden!

Over de functie
De directie Juridische Zaken (JZ) is binnen de ACM verantwoordelijk voor het voorbereiden van besluiten waarbij aan ondernemingen maatregelen kunnen worden opgelegd op grond van de wetten waarop de ACM toezicht houdt. Dit zijn de Mededingingswet, de Wet handhaving consumentenbescherming en wetten voor de regulering van de telecom-, energie- en vervoersector. Ook het behandelen van bezwaarschriften en het optreden als gemachtigde in beroepsprocedures valt binnen ons werkveld. 

Als jurist bij JZ geef je juridisch advies, beoordeel je sanctierapporten en stel je (sanctie-)besluiten op. Je behandelt bezwaar- en beroepsprocedures en bent de contactpersoon voor externe partijen in deze procedures. In complexe beroepszaken stel je heldere verweerschriften op en pleit je bij de rechtbank. Ook adviseer je de toezichtdirecties van de ACM bij het voorbereiden van een zaak, waar mogelijk in een zo vroeg mogelijk stadium. We verwachten van jou, naast hoogstaande inhoudelijke expertise, dat je probleemoplossend denkt en je jezelf durft uit te spreken. Natuurlijk zonder dat je hierbij het overzicht van belangen uit het oog verliest. Je krijgt zaken voor elkaar. Jouw juridische kennis is van hoog niveau. Ook qua vaardigheden vervul je een voorbeeldrol. 

Bij de ACM werk je aan verschillende projecten tegelijkertijd, zowel binnen als buiten JZ. Hierin kan jouw rol verschillen, de ene keer ben je teamlid, de andere keer projectleider. Naast het werken aan zaken, neem je deel aan (interne) expertisegroepen, volg je ontwikkelingen met betrekking tot een specifiek thema en houd je de jurisprudentie bij. Door deze brede inzet blijft je werk afwisselend en doe je continu nieuwe kennis en inzichten op. Onmisbaar voor een toezichthouder die multidisciplinair opereert op het snijvlak van recht, economie, markt en het publieke domein. 

Functie-eisen
Je vindt makkelijk je weg binnen de complexe zaken van de ACM. Je overziet continu het grotere plaatje en kunt hoofd- en bijzaken onderscheiden. Je durft onafhankelijk van anderen tot een oordeel en nieuwe ideeën te komen. Je bent je ervan bewust dat je zonder samenwerking niet tot het gewenste eindresultaat komt.

 • Je beschikt over een afgeronde WO opleiding in een relevante juridische richting.
 • Je hebt 3 tot 5 jaar relevante werkervaring bij bijv. een uitvoerende dienst van de rijksoverheid, een advocatenkantoor of als legal counsel bij een grote onderneming.
 • Je hebt kennis van en praktijkervaring met het mededingings-, consumentenrecht en/of energierecht (met name de warmtewet).
 • Je hebt ervaring met complexe juridische zaken, ervaring met procederen is een pré.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11 en schaal 12
Maandsalaris: Min €3.130 – Max. €5.450 (bruto) 
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling voor de duur van project / traject / werkzaamheden
Contractduur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogenaamde 13e maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. 

Bijzonderheden
Arbeidsvoorwaarden
De ACM is een energieke, hedendaagse werkgever die actief is in het maatschappelijke speelveld waar de dynamiek groot is. Je werkt aan inhoudelijk interessante en zeer actuele zaken. Toezichthouders staan in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en het publiek volgen ons werk kritisch. Jouw werk heeft direct impact op consumenten en bedrijven. 

Verder kun je rekenen op:

 • Een hoog kennisniveau en ambitieuze collega’s binnen zowel de Directie Juridische Zaken als ACM-breed.
 • Ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en specialisatie (o.a. opleidingen binnen en buiten onze eigen Academie, pleiten, seminars bezoeken, publiceren, etc.).
 • Een aanstelling voor in ieder geval twee jaar (het gaat om een structurele plek, maar vanwege taakstelling verlenen wij een tijdelijke aanstelling).
 • Salaris conform schaal 11 (min. € 3130,07 en max. € 4809,66), afhankelijk van kennis en ervaring is inschaling in schaal 12 ook mogelijk (min. € 3667,39 en max. €5450,88), op basis van een 36-urige werkweek.
 • Bovenop het salaris ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Een uitstekend secundair arbeidsvoorwaardenpakket (conform de Rijksoverheid cao), inclusief o.a. een fietsregeling, extra verlof opties, parttime mogelijkheden, voordelig sporten.
 • Werktijden zijn, in onderling overleg, flexibel in te delen.
 • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten en een gezellig bedrijfsrestaurant in hartje Den Haag, vlakbij het CS.


Solliciteren & contact
Zoek je complex inhoudelijk werk met een grote verantwoordelijkheid? Wil je zichtbaar werk doen voor de samenleving? En zoek je een werkomgeving die ambitieus en resultaatgericht is, maar ook oog heeft voor een goede werksfeer? Solliciteer dan direct met je CV en motivatie via de solliciteer-knop. 

Vragen? Neem contact op met Roel Joosten, senior HRM adviseur (070 - 722 22 75 of roel.joosten@acm.nl). Roel vertelt je graag meer over de organisatie, ons aanbod en de selectieprocedure. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Esther Mollen, Teammanager (070-722 00 00 of esther.mollen@acm.nl

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure. Het inwinnen van referenties kan eveneens onderdeel zijn van ons selectieproces. Dit kan ook betekenen dat openbare bronnen als sociale media worden geraadpleegd. Welke bronnen geraadpleegd worden hangt af van de functie waarvoor je solliciteert. 

De ACM bewaart jouw persoonsgegevens tot één jaar na beëindiging van de sollicitatieprocedure voor eventuele andere vacatures. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, kun je dat mondeling of schriftelijk aangeven bij de contactpersoon in de vacaturetekst. De kennismaking en selectieprocedure bestaat uit minimaal twee gesprekken en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Rijksambtenaren met een vaste aanstelling behouden deze aanstellingsvorm. Externe kandidaten krijgen in eerste instantie een aanstelling voor twee jaar. 

Digitaal solliciteren
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Een ieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.
 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Bedrijfsleven, Jurist, Juridisch, Legal Counsel, Non-profit/Persoonlijke dienstverlening