Senior juridisch adviseur Stedelijke Ontwikkeling

Senior juridisch adviseur Stedelijke Ontwikkeling (grondzaken)
36 uur | Amstelveen

Wie zijn wij?
De ambtelijke organisatie Amstelveen werkt voor de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer. De organisatie bedient twee gemeentebesturen en in totaal ruim 120.000 inwoners. Amstelveen staat voor een omvangrijke omwenteling als het gaat om de opgave voor vernieuwing van de stad. Lag vroeger de focus op omvangrijke uitleglocaties voor woningbouw, nu verschuift de aandacht naar herontwikkeling en transformatie van de bestaande stad. De missie van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling is te zorgen voor een goed ingerichte ruimte in Amstelveen en Aalsmeer waar mensen zich thuis voelen om te wonen, te werken en te verblijven. De afdeling Stedelijke ontwikkeling wil met een slagvaardige en resultaatgerichte kernorganisatie ontwikkelingen initiëren en faciliteren.

Het team projecten en grondzaken bestaat uit projectmanagement, projectondersteuning, stedenbouw, planeconomie en grondzaken. Daarnaast vallen ruimtelijke ordening, wonen,  energietransitie, milieu en omgevingsvergunningen onder de afdeling.

Voor de vakgroep grondzaken zijn wij op zoek naar versterking. Deze vakgroep bestaat op dit moment uit een senior juridisch adviseur, tevens coördinator grondzaken, een juridisch adviseur en een medewerker grondzaken in de vaste kern, aangevuld met extern ingehuurde juridisch adviseurs grondzaken op basis van de werkvraag. Wij hebben behoefte aan een uitbreiding van de vaste kern met een juridisch adviseur en jij komt de vaste kern van deze vakgroep versterken. De vakgroep is verantwoordelijk voor het juridisch begeleiden van gebiedsontwikkelingen en het opstellen van de daarbij behorende overeenkomsten op het gebied van wettelijk kostenverhaal en grondtransacties. Ook de berekening van grondprijzen en het wettelijk kostenverhaal valt onder de verantwoordelijkheid van de vakgroep. Dit laatste in nauwe samenwerking met de vakgroep planeconomie.

Onder leiding van een projectmanager wordt er samengewerkt in projectgroep verband. Aan ieder project worden vanuit de vakgroep grondzaken en de vakgroep planeconomie een juridisch adviseur en een planeconoom gekoppeld, die nauw samenwerken bij het bereiken van het resultaat. Het gemeentelijke werkproces bij gebiedsontwikkelingen in samenwerking met marktpartijen is zo ingericht, dat er voor iedere fase van de ontwikkeling een overeenkomst wordt aangegaan met daarin de (proces)afspraken voor de betreffende fase van de ontwikkeling. Dat loopt van voorovereenkomst of intentieovereenkomst voor de duur van de haalbaarheidsfase tot en met de overeenkomst met betrekking tot de realisatie van de bestemmingswijziging en de realisatie van het bouwplan en een eventuele grondverkoop of -aankoop. De juridisch adviseur en de planeconoom werken gedurende dit hele proces nauw samen met de projectmanager en de andere betrokken vakdisciplines en spelen een belangrijke rol in het bepalen van de ontwikkel- en onderhandelstrategie en in het vormgeven en vastleggen van de juridische afspraken. De juridisch adviseur beheert zelfstandig zijn eigen dossiers onder supervisie van de coördinator.

Jouw uitdaging!
De senior juridisch adviseur grondzaken/stedelijke ontwikkeling functioneert zelfstandig en is allround op het juridisch vakgebied van gebiedsontwikkeling. Je hebt een stevige persoonlijkheid en bent in staat om snel je weg door de organisatie te vinden om informatie te vergaren en draagvlak te creëren. Je bent in staat om inhoudelijk tegenwicht te bieden aan projectmanagers, marktpartijen en bestuurders en je hebt gevoel voor het werken in een politiek bestuurde organisatie. De functie brengt veel persoonlijke contacten met zich mee, zowel intern als extern. Je beschikt over uitstekende contactuele- en onderhandelingsvaardigheden, strategisch inzicht en overtuigingskracht en je kunt je goed uitdrukken in woord en geschrift.

Wat vragen wij van jou?

 • Je hebt een voor de functie relevante afgeronde WO-opleiding of Hbo-opleiding.
 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van gebiedsontwikkeling en grondzaken en hebt aantoonbare kennis van en ervaring met het opstellen van intentieovereenkomsten, anterieure overeenkomsten en (koop)overeenkomsten en hebt up-to-date kennis van de relevante wet- en regelgeving op het gebied van grondtransacties,bestemmingswijzigingen en wettelijk kostenverhaal.
 • Je hebt gevoel voor gebiedsontwikkeling en alle facetten die daarbij komen kijken, zoals inzicht in de belangen van marktpartijen, inzicht in alle onderdelen van het proces van planontwikkeling, ruimtelijke procedures, civiel technische werkzaamheden en de realisatie van het bouwplan.
 • Je beschikt over basiskennis van de totstandkoming van grondprijzen en wettelijk kostenverhaal en kunt hierover inhoudelijk sparren met de planeconoom en de marktpartij.
 • Je hebt ervaring met bestuurlijke besluitvorming en het adviseren in een politiek bestuurde organisatie.
 • Je hebt goede onderhandelingsvaardigheden, strategisch inzicht en bent ervaren in het voeren van onderhandelingen.
 • Je hebt een pragmatische en oplossingsgerichte instelling met als oogmerk meerwaarde voor partijen aan beide zijden van de onderhandelingstafel.
 • Je hebt een gedegen kennis van Word en Excel.

 Wat bieden wij jou?

 • Een zelfstandige functie in een professioneel team met hoge ambities.
 • Een functie met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Goede arbeidsvoorwaarden, collega’s met humor en een gezond en vooral lekker bedrijfsrestaurant.
 • Een salaris van maximaal € 4859,- bruto per maand (CAR-UWO schaal 11) op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling is op basis van kennis en ervaring.
 • Collectiviteitskorting bij diverse zorgverzekeraars.
 • Een groot trainingsaanbod bij onze AA-academie waardoor je volop in ontwikkeling blijft.
 • De gemeente kent flexibele werktijden en een eigentijds arbeidsvoorwaardenpakket, waaraan je op basis van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% gedeeltelijk zelf invulling kunt geven. Je kan het uit laten betalen en ook gebruiken voor het kopen van verlof. Daarnaast is het mogelijk om dit budget te gebruiken voor belastingvoordeel ten aanzien van reiskosten, aanschaf fiets, aanschaf ICT apparatuur, vakbondscontributie en opleidingen.

 Enthousiast geraakt?
Kom bij ons het verschil maken en reageer voor 1 april 2019 via de sollicitatiebutton. Wij zien je sollicitatie graag tegemoet!

Voor vragen kun je bellen met Petra Kegge, Teamleider Projecten en Grondzaken of Joost Gransier, corporate recruiter. Zij zijn bereikbaar via 020-540 49 11. Je kunt je vragen ook stellen via WhatsApp via 06 – 10 14 75 63 (alleen WhatsApp).

Wat verder goed is om te weten

 • Iedereen die bij de gemeente Amstelveen of Aalsmeer komt werken moet vóór aanvang van zijn werkzaamheden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. De gemeente geeft aan waarop gescreend moet worden door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag. Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden.
 • Een diplomacheck maakt deel uit van deze procedure. Een assessment- en referentiecheck kunnen deel uitmaken van de procedure.
 • Deze vacature hebben wij in eigen beheer. Daarom stellen wij acquisitie niet op prijs.

De AA-organisatie wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Daarom bieden wij ruimte aan iedereen en zetten wij de diversiteit van onze collega’s in om de beste resultaten te behalen voor onze organisatie en de inwoners van Amstelveen en Aalsmeer. Talent als basis, diversiteit als kracht. Vanuit deze visie staan al onze vacatures open voor iedereen.

Trefwoorden: Juridisch, gemeente, professional, stedelijke ontwikkeling, adviseren, onderhandelen.   


Vergelijkbare zoekopdrachten: Overheid, Overig