Opleiding tot Officier van Justitie (meerdere locaties)

Opleiding tot Officier van Justitie (meerdere locaties)
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie


Functieomschrijving
Ben jij een ervaren strafrechtjurist, en wil jij de samenleving laten merken dat verdachten worden opgespoord en straffen worden uitgevoerd? En dat er recht wordt gedaan aan de positie van slachtoffers en nabestaanden? Bouw dan met ons mee aan een veilige en rechtvaardige samenleving!

Waar bestaat je werk uit en wat ga je bereiken?
Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd. Lees hier de verhalen van onze officieren.
Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door zorg te dragen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Je bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Ook geef je leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie en vertegenwoordig je het OM in overleggen met partners in het maatschappelijk veld. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Ook begeleid je assistent-officieren en andere collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Opleidingsprogramma
Je volgt een opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 oktober 2019, en duurt – afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring – tussen de 1,5 en 4 jaar. De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkzaamheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij SSR (het Studiecentrum Rechtspleging, het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht). Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de praktijk: learning on the job.

Bij een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie. Tijdens de opleiding bij het RP wordt je benoemd tot plv Advocaat-Generaal na succesvolle afronding van de opleiding, ben je minimaal twee jaar werkzaam bij het Ressortsparket. Na deze periode stroom je door naar een werkplek als officier van justitie binnen één van de andere onderdelen van het OM of als advocaat-generaal bij het Ressortsparket.

Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op www.OM.nl en www.SSR.nl.

Functie-eisen
Als officier van justitie heb je veel verantwoordelijkheden. Dit vraagt veel van jou als professional.

 • de Nederlandse nationaliteit
 • afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect
 • ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht
 • specialistische kennis van straf & zorg, ondermijning, cybercrime of terrorisme is een pre
 • minimaal 6 jaar ruime juridische relevante werkervaring
 • aantoonbaar academisch werk- en denkniveau


Daarnaast is van belang dat je beschikt over de volgende aantoonbare competenties:

 • organisatiesensitiviteit en omgevingsgerichtheid
 • integriteit
 • improvisatievermogen
 • flexibiliteit
 • oordeelsvorming/probleem analyserend vermogen
 • besluitvaardigheid
 • overtuigingskracht en durf
 • leiderschap


Arbeidsvoorwaarden
Salarisomschrijving Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar is in elk geval minimaal 32 uur per week. Gedurende de opleiding vindt inschaling in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A. Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden.
Dienstverband Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
Contractduur Tijdelijk aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Na positieve afronding van de opleiding en benoeming tot officier van justitie, vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Bijzonderheden

Selectieprocedure
Voldoe jij aan het functieprofiel? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie. We zoeken officieren in opleiding voor verschillende OM-onderdelen in de regio’s Noord-Nederland en Limburg (sluitingsdatum 15 april) en Arnhem en Den Haag (sluitingsdatum 21 april).

Via het sollicitatieformulier kun jij je regiovoorkeuren aangeven. Een sollicitatiegesprek, een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie OM (LSOM) zijn onderdeel van de selectieprocedure. De procedure neemt in totaal gemiddeld 4 maanden in beslag.

We zoeken officieren in opleiding voor de vestigingen AP Noord-Nederlandv, AP Limburg, RP Arnhem-Leeuwarden en RP Den Haag. Via het sollicitatieformulier kun jij je regiovoorkeuren aangeven.
Een sollicitatiegesprek, een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie Openbaar Ministerie zijn onderdeel van de selectieprocedure.
De procedure neemt in totaal gemiddeld vier maanden in beslag.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Advocaat, Overheid, Rechterlijke macht