Juridisch adviseur openbaar bestuur

Berenschot zoekt een juridisch adviseur voor het openbaar bestuur. Ben jij op zoek naar een uitdagende rol op het snijvlak van recht, bestuur en organisatie? Voel je je thuis in een politiek-bestuurlijke context? Dan is deze functie iets voor jou!

Belangrijke maatschappelijke kwesties. Fusie en samenwerking tussen overheden. Stelselveranderingen, par­ticipatie, datagedreven sturing. Allemaal vraagstukken met een juridische component waar Berenschot binnen de gehele overheid over adviseert. Hoogwaardige, scherpe en creatieve juridische advisering, die echt iets bijdraagt aan het totaaladvies. Als jurist moet je bij ons dus zowel je juridische als je bestuurskundige kwaliteiten aanspreken!

Waar kom je terecht?

Je gaat aan de slag bij de adviesgroep Samenwerking en Publieke Innovatie (SPI), een team van circa 25 bestuurskundigen, juristen, technologie- en innovatiespecialisten dat opdrachtgevers in het publieke en semipublieke domein adviseert over vraagstukken rond de hiervoor genoemde thema’s. Onze klanten zijn bestuurders en management van gemeenten, provincies, ministeries, zbo’s en waterschappen, maar ook samenwerkingsverbanden en non-profitorganisaties.

De kracht van Berenschot is dat we, afhankelijk van het vraagstuk, in een multidisciplinair team sectorspecifieke kennis kunnen combineren met strategische, bestuurskundige, financiële en juridische expertise. De projecten zijn veelal poli­tiek-bestuurlijk van aard, waarbij een beroep wordt gedaan op zowel inhoudelijke juridische kennis als procesvaardigheden. Enkele voorbeelden:

  • Adviseren over de inrichting van governance van blockchaintoepassingen in de zorg.
  • In kaart brengen van het stelsel van schuldhulpverlening.
  • Onderzoeken of vormgeven van gemeentelijke samenwerkingsverbanden (fusie, uittreden uit de samenwerking, mogelijke rechtsvormen) en inrichten van de governance hiervan.
  • Onderzoeken of vormgeven van datagedreven sturing (randvoorwaarden privacy).

SPI is een energieke club mensen waarin hard wordt gewerkt én veel wordt gelachen. Op onze zeswekelijkse SPI-dag laten we ons inspireren door verrassende sprekers en werken we aan onze inhoudelijke proposities.

Jouw profiel

Je bent afgestudeerd wo-jurist met één tot vijf jaar werkervaring (heb je minder werkervaring, dan is deze vacature wellicht iets voor jou). Je hebt interesse in het adviesvak en bent op hoofdlijnen op de hoogte van actuele thema’s die spelen bij de overheid. Daarnaast heb je affiniteit met staats- en bestuursrecht (Algemene wet bestuursrecht, Wet gemeenschappelijke regelingen). Interesse in ICT-recht, de privacyregels en/of aanbestedings-, subsidie-, staatssteun- en mededingingsregels is een pre.

Verder heb je het vermogen om in opdrachten zelfstandig te werken, beschik je over een proactieve houding en gevoel voor sociale processen en houd je voeling met de wereld van de overheid en bestuurlijke processen daarbinnen. Je bent enthousiast, analytisch scherp, stevig, nieuwsgierig en goed in samenwerken. Bovendien ben je flexibel, kun je snel schakelen en heb je de drive om te leren en jezelf continu te verbeteren.

Ons aanbod

Je krijgt een plek in een team dat tegelijk aan opdrachten en kennisontwikkeling werkt. Daarbij word je direct bege­leid door ervaren juristen en krijg je de kans om te werken aan een gevarieerde portefeuille met mogelijkheden om snel te groeien. Berenschot biedt een marktconform salaris.

Wubbo Wierenga (Juridisch adviseur openbaar bestuur): “Na mijn studie ben ik gestart bij de rijksoverheid als juridisch adviseur en wetgevingsjurist. Ik heb daar een aantal jaar met veel plezier gewerkt aan maatschappelijke vraagstukken op het terrein van infrastructuur en milieu. Berenschot bood mij de mogelijkheid om die rol van juridisch adviseur te verbreden naar maatschappelijke opgaven binnen het gehele openbaar bestuur. Als bestuurlijk-juridisch adviseur werk ik in teams samen met collega’s die bijvoorbeeld bestuurskundige, technische of beleidsinhoudelijke inbreng leveren. Die multidisciplinaire aanpak vind ik stimulerend aan het werken bij Berenschot. Het vergt veel en verbreedt mijn blik op maatschappelijke vraagstukken en de werking van het openbaar bestuur. Ik kan het iedereen aanraden.”

Ga jij de uitdaging aan?

Pas je in ons profiel en heb je interesse in deze uitdagende functie? Stuur dan uiterlijk maandag 20 mei 2019 een e-mail voorzien van motivatie en curriculum vitae naar Jeroen Boot, j.boot@berenschot.nl. Eerst sparren met een collega-jurist over de uitdagingen bij Berenschot? Ook dan kun je contact met hem opnemen via 06-57595249. De procedure bestaat twee gesprekken, een assessment en een arbeidsvoorwaardengesprek. Wij streven ernaar om de selectieprocedure voor de zomervakantie af te ronden. Beoogde datum van indiensttreding is 1 september 2019. Afwijkingen (eerder of later) zijn mogelijk in overleg.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Jurist, Juridisch, Overig, Zakelijke dienstverlening