Toezichthouder Asset Management - Jurist

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.
Functieomschrijving

Ben jij die analytisch sterke jurist? En wil je die ervaring inzetten om het datagedreven toezicht op deze markt te versterken? Dan is deze vacature interessant voor jou! Reageer snel want de deadline is 3 september a.s.

We zijn op zoek naar een Toezichthouder. Als Toezichthouder draag je samen met je team bij aan de uitvoering van het doorlopend toezicht op marktpartijen. Je onderzoekt, beoordeelt en analyseert, deels data gedreven, onder meer meldingen, signalen en (internationale) ontwikkelingen. Je probeert risicogestuurd onregelmatigheden en risico’s te adresseren op basis van een toezichtstrategie. Daarnaast werk je mee aan onderzoeken die worden uitgevoerd naar instellingen.

Daartoe verricht je onder meer de volgende werkzaamheden:

 • het beoordelen van (onder meer) de effectiviteit en beheersing van de bedrijfsvoering, de passendheid van het risicomanagement en de governance binnen de verschillende onderdelen van de organisatiestructuur van beheerders, beleggingsondernemingen en bewaarders. Waar nodig zorg je door middel van beïnvloeding en/of handhaving dat deze marktpartijen voldoen aan de geldende vereisten
 • het doen van (thematische) onderzoeken en het publiceren van de uitkomsten daarover
 • het behandelen van wettelijk verplichte meldingen van beheerders en beleggingsondernemingen
 • contact onderhouden met, en beïnvloeden van, betrokken marktpartijen, zoals beheerders, beleggingsondernemingen, bewaarders, (juridisch) adviseurs, brancheorganisaties en (buitenlandse) collega-toezichthouders
 • eigen maken en onderhouden van specifieke kennis over (internationale) marktontwikkelingen, marktpartijen en relevante wetgeving
 • meedenken over manieren om het toezicht efficiënter, effectiever en innovatiever uit te voeren, met behulp van data.


"Ik trek geen lades open, maar vraag wel wat erin zit"

Lees het hele verhaal van Ruben de Valk, Toezichthouder Marktintegriteit en Handhaving, team Beleggen: https://www.afm.nl/nl-nl/werken-bij-afm/vakgebieden/legal/ruben-de-valk


Functie-eisen

Als Toezichthouder wordt van je verwacht dat je sterk gemotiveerd bent om kwalitatief hoogwaardig toezicht uit te voeren en mede te ontwikkelen, waarbij je de belangen van (professionele) beleggers bewaakt en een efficiënte werking van de markt waarborgt. Daarbij ben je in staat om verbanden te leggen, risico’s, onregelmatigheden en relevante ontwikkelingen te signaleren en analyseren, en daarover te adviseren en rapporteren. We zijn op zoek naar een teamplayer die initiatief toont en verantwoordelijkheid neemt.

Verder beschik je over/ben je:

 • Afgeronde WO studie Rechten;
 • minimaal 3 jaar relevante werkervaring in de financiële sector, bij voorkeur binnen asset management, of als adviseur of advocaat van deze sector
 • sterke analytische vaardigheden, een doortastende houding en een ontwikkeld risicobewustzijn
 • kennis van financiële (toezicht)wetgeving
 • een stevige persoonlijkheid, in staat kritisch te beoordelen en je standpunt duidelijk te maken
 • goede communicatieve vaardigheden en een uitstekende beheersing van de Engelse en Nederlandse taal in woord en geschrift
 • gedreven en resultaatgericht
 • echte verbinder in de samenwerking met collega’s binnen en buiten de afdeling
 • ervaring met, of belangstelling voor, werken met data.

 


Arbeidsvoorwaarden

Het kapitaal van de AFM? Dat zijn onze medewerkers, zonder twijfel. Daarom krijgt iedere collega de ruimte om zichzelf te ontwikkelen tot een nóg betere professional. En omdat wij vinden dat privé en werk goed in balans moeten zijn, bieden we je flexibiliteit om zelf je 36-urige werkweek in te richten. Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband. Daarnaast krijg je van ons een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket bestaande uit onder andere:

 • Een 13e maand en 8,59% vakantietoeslag.
 • Een bruto maandelijkse vergoeding van 5,6%.
 • Een OV-trajectkaart voor de 2e klas of € 0,19 per kilometer als je meer dan 10 km van kantoor woont. Door onze locatie in het centrum van Amsterdam, zijn de parkeermogelijkheden beperkt.
 • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool die is aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland (BFNL).


Bedrijfsinformatie
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland. In hartje Amsterdam vind je aan de Vijzelgracht het kantoor van de AFM, waar we met ruim 650 hoogopgeleide professionals werken. De tramhalte en de halte van de Noord-Zuidlijn zijn voor de deur en je bent dus met het openbaar vervoer binnen enkele stappen bij ons. Zodra jij een voet over de lage drempel van ons kantoor zet, voel je de gezamenlijke passie voor ons vak: elke collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. 

De AFM is een platte organisatie met korte lijnen en een informele sfeer. Dat zie je ook terug op de afdeling Asset Management waar jij als Toezichthouder gaat werken.

De afdeling Asset Management van de AFM beoogt bij te dragen aan een goede en efficiënte werking van de Nederlandse asset managementmarkt en te bevorderen dat de belangen van beleggers op adequate wijze worden gediend. Tot de toezichtpopulatie behoren beheerders van UCITS en alternatieve beleggingsinstellingen, zoals hedge fondsen, private equity fondsen en vastgoedfondsen. Ook houdt de afdeling toezicht op beleggingsondernemingen, waaronder vermogensbeheerders en brokers. De ontwikkelingen als gevolg van Brexit brengen een nieuwe dynamiek en diverse vraagstukken mee die binnen de afdeling worden opgepakt. Naast actuele toezichtvraagstukken en het voorbereiden van het toezicht op nieuwe wet- en regelgeving (zoals de Money Market Funds Regulation en de Securitisatie Verordening) houdt de afdeling zich ook bezig met (verkennende) onderzoeken in het kader van financiële stabiliteit en andere ontwikkelingen die de asset management sector raken. Vanwege de omvang van de markt en de breedte van het takenpakket zet de afdeling steeds meer in op het vergroten van de datapositie met als doel meer datagedreven toezicht te kunnen houden. De afdeling bestaat uit drie teams met in totaal ongeveer 40 medewerkers. 


Sollicitatieproces
Het begint bij jouw klik op de "Solliciteer" button. Vertel ons waarom jij bij ons (of wij bij jou) passen en waarom jij de man/vrouw voor deze functie bent, en voeg je cv bij. Meer weten over de stappen? Bekijk dan ons sollicitatieproces.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Financiele dienstverlening, Jurist