Consulent Schulddienstverlening

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Gemeente Veenendaal zoekt voor het team Bijstand, Re-integratie en Participatie

Consulent Schulddienstverlening
(426-EW)
Voor in totaal (2 x 32 en 1 x 28 uur).

De gemeente Veenendaal richt per 1 januari 2021 voor de gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude een cluster Schulddienstverlening in, bestaande uit consulenten Schulddienstverlening (SDV) en budgetbeheerders SDV. Daarnaast zijn er enkele ondersteunende- en adviserende functies, zoals een (juridisch) kwaliteitsmedewerker en een verbindingsofficier uitvoering. Het cluster richt zich op de uitvoering van de Wet gemeentelijke Schulddienstverlening (Wgs), aanpalende regelingen en de beleidsdoelen waarbinnen een doorontwikkeling in de dienstverlening wordt vormgegeven.

De consulent SDV houdt zicht binnen de uitvoering van de Wgs bezig met het begeleiden van inwoners bij het vinden van een adequate oplossing gericht op het aflossen en het voorkomen van schulden, richting zelfredzaamheid.

Je bent verantwoordelijk voor het zelfstandig afhandelen van aanvragen Schulddienstverlening. Hierbij voer je intake- en begeleidingsgesprekken, onderhandel je met schuldeisers op basis van het met de inwoner opgestelde plan van aanpak. Je zet Schulddienstverleningstrajecten op (zoals schuldbemiddelingen en –saneringen), denkt mee met de inwoner over oplossingen in geval van crisis, je geeft budgetadviezen en hebt daarbij oog voor preventieve maatregelen. Je onderhoudt contacten met allerlei partijen en ketenpartners als onderdeel van de keten schulddienstverlening en verwijst zo nodig door naar andere instanties.

Daarnaast heb je ook oog voor de onderliggende, vaak psychosociale problematiek en weet daar effectief op te anticiperen. Jij bent er voor de cliënten en weet op een creatieve manier lastige situaties op te lossen.

Deze functie maakt onderdeel uit van een multidisciplinair cluster waarbinnen ook het budgetbeheer wordt uitgevoerd. Binnen het cluster zijn de collega’s gezamenlijk verantwoordelijk voor de klantgroep en de te behalen resultaten. De toegang tot SDV maakt tevens onderdeel uit van de brede integrale toegang sociaal domein.

Jouw taken

 • Het voeren van intake- en begeleidingsgesprekken; hierbij ben je in staat om een brede intake te houden en integrale oplossingen te bedenken op het gebied van inkomen, bijzondere (minima- en Wmo-) voorzieningen, toeslagen, schuldeninventarisatie, schuldeisers, aflossingsmogelijkheden, toets op zelfredzaamheid en crisisbeheersing e.d.
 • De intake leidt tot de definitie van de kernproblematiek met bijbehorende doelstelling en wordt met een Schulddienstverleningstraject en afspraken over een evt. coaching richting duurzame financiële zelfredzaamheid vastgelegd in een plan van aanpak;  dit plan van aanpak wordt met instemming van de inwoner opgesteld; zo mogelijk worden vrijwilligersorganisaties bij intake en opstelling plan van aanpak betrokken;
 • Inzet van alle mogelijke schulddienstverleningsdiensten, zoals omschreven in het productenboek van de NVVK;
 • Het beheer & regie van je caseload van klanten d.m.v. het bewaken van de voortgang van het plan van aanpak en je zorgt ervoor dat mensen zich aan de afspraken houden;
 • Het verlenen van nazorg om terugval te voorkomen;
 • Het bevorderen van tijdig op- en afschalen: lichte hulp waar dat kan en zwaar waar nodig;
 • Het geven van groepsgerichte budgettrainingen voor bestaande- of potentiële klanten, gericht op preventie, vroegsignalering en bevordering zelfredzaamheid;
 • Je werkt nauw samen met je collega’s klantmanagers SDV, budgetbeheerders SDV, kwaliteitsmedewerker en verbindingsofficier uitvoering SDV;
 • De gesprekken vinden op verschillende locaties plaats


Profiel
Je bent

 • Een resultaatgericht en communicatief sterke (mondeling en schriftelijk) persoon die mensen goed weet te motiveren;
 • Iemand die goed kan samenwerken en integrale oplossingen kan initiëren.
 • Een energieke en stressbestendige aanpakker die open staat voor nieuwe projecten
 • Een creatieve ondernemende teamplayer, gericht op verbinding en oplossingen
 • Een persoon die methodisch kan werken;
 • Goed in het plannen en organiseren van werkzaamheden en je houdt daarbij de administratie (o.a. via een cliëntvolgsysteem) goed op orde.


Wat vragen wij

 • Een afgeronde HBO SJD of Social Work opleiding, aangevuld met vakgerichte opleidingen;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in soortgelijke functie;
 • Registratie registerplein;
 • Aantoonbare kennis van de Wet gemeentelijke Schulddienstverlening en aanverwante regelingen; kennis van aanpalende wetgeving binnen het sociaal domein zoals de Participatiewet, Wmo, Jeugdwet;
 • Kennis van inkomenscomponenten, financiële tegemoetkomingregelingen, arbeidsre-integratie, belastingwetgeving e.d.;
 • Kennis van de sociale kaart op het gebied van Schulddienstverlening en psychosociale hulpverlening;
 • Kennis van de kwaliteitszorg en schulddienstverlening volgens de brancheorganisatie NVVK;
 • Aantoonbare kennis van automatiseringssystemen zoals Stratech en Suite4Inkomen;
 • Kennis van privacybeschermende maatregelen en die kunnen toepassen;
 • Bereidheid om op andere locaties dan gemeentehuis Veenendaal je werk te doen, bijv. bij buurgemeente(n).


Ons aanbod
Je krijgt een tijdelijk dienstverband voor de periode van 1 jaar met bij goed functioneren omzetting naar een vast dienstverband. Afhankelijk van je bestaande dienstverband en ervaring kan hiervan worden afgeweken.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 4.008,- (schaal 9, salarisniveau 1-7-2020) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvang je Individueel Keuze Budget (IKB) - een bundeling van het vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof – van circa 17,05% van je bruto salaris. Het IKB kun je vrij inzetten voor het kopen van extra verlof, aanvulling op jouw salaris etc.

Daarnaast hebben wij uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden en bieden we de mogelijkheid om je werk- en privéleven goed te combineren. Voor zover het werk het toelaat is er alle ruimte voor plaatsonafhankelijk werken en kennen we flexibele werktijden.

Past deze baan bij je?
En ben jij de creatieve en energieke ondernemende collega die wij zoeken? Reageer dan voor woensdag 9 september 2020 en stuur ons je motivatie en CV. Dit kan alleen online via het sollicitatieformulier.

Of vraag eerst meer informatie over de functie bij Carola Versteeg, teamcoördinator Bijstand, Re-integratie en Participatie, (0318) 538 538. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met de personeelsadministratie, team P&O. Bereikbaar via (0318) 538 538 of per e-mail: werken@veenendaal.nl.

Wij nemen alleen sollicitaties in behandeling die binnen zijn gekomen via ons online sollicitatieformulier

Voor (nieuwe) medewerkers is een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vereist.

Procedure
Kandidaten die op basis van een goede motivatiebrief en cv geschikt worden geacht ontvangen een uitnodiging voor een speeddate van maximaal 20 minuten via Microsoft Teams. Afhankelijk van dit contact worden kandidaten uitgenodigd voor een volgende gespreksronde.

De speeddates vinden plaatst op maandag 14 september 2020. De tweede gespreksronde is op vrijdag 18 september 2020.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs


Vergelijkbare zoekopdrachten: Bewindvoerder, Gemeente, Overheid, Overig