Officier van justitie in opleiding

Officier van justitie in opleiding
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie

Functieomschrijving

Wil jij dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer op de functie van officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Jij hebt de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie in overleggen met ketenpartners, en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek tijdens de zitting. En leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Daarnaast begeleid je intern collega’s bij de uitvoering van hun functie. Jouw werk als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.

Meer informatie over de functie van officier van justitie? Ga naar www.werkenbijhetom.nl/pakderegie.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma (Nederlands) recht met civiel effect.
 • Je hebt minimaal zes jaar relevante juridische werkervaring, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit.
 • Je hebt ruime kennis van het straf(proces)recht.
 • Je bent van onbesproken gedrag.
 • Je bent jezelf bewust van de omgeving waarin je werkt en beschikt over goede organisatiesensitiviteit.
 • Je bent integer, weet hoe je moet improviseren en schakelt snel wanneer de situatie daar om vraagt.
 • Je bent sterk in het vormen van een oordeel en hebt daarbij een uitstekend analyserend vermogen.
 • Je hebt overtuigingskracht, toont leiderschap en durft beslissingen te nemen.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisomschrijving:
Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.

Inschaling vindt - tijdens de opleiding - in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A.
Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden.
Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie, en
vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • We zoeken 19 officieren voor de meeste arrondissementsparketten, het Functioneel Parket en het Ressortsparket. In het sollicitatieformat geef jij je (regio)voorkeur aan. In deze ronde werven we niet voor Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg.
 • Als gevolg van COVID-19 is de werving-en-selectieprocedure naar verwachting digitaal en grotendeels op afstand.
 • De selectieprocedure bestaat uit een (digitaal) lokaal selectiegesprek, een online assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie Openbaar Ministerie.


Digitaal solliciteren
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Juridisch medewerker, Jurist, Juridisch, Overheid