Rechter in opleiding met beperkte werkervaring

Rechter in opleiding met beperkte werkervaring

Als rechter zie je iedereen. Je ziet recidivisten, vluchtelingen, slachtoffers, ouders die willen scheiden, stellen die willen adopteren, burgers in conflict met de overheid. Al deze mensen vragen om een beslissing. Een knoop die doorgehakt wordt, zodat zij verder kunnen met hun leven. Een onafhankelijk en onpartijdig besluit na een zorgvuldige afweging van de juridische en maatschappelijke aspecten. Zo maakt rechtspraak samen leven mogelijk. En als rechter speel je daar een cruciale rol in.

Je weet complexe casuïstiek snel te doorgronden, luistert actief, handelt integer en werkt goed samen. Je bent analytisch sterk en besluitvaardig. Ook als de druk toeneemt blijf je in staat om op kritische en evenwichtige wijze je oordeel te vormen en de consequenties van je beslissingen te overzien. Je hebt sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Je bent in staat een uitspraak zorgvuldig juridisch te onderbouwen en voor procespartijen helder te motiveren.

Past dit bij jou?

Ben je zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om meerdere rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen.

Binnen zes rechtbanken (Noord-Nederland, Oost-Brabant, Overijssel, Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Den Haag) hebben we meerdere opleidingsplaatsen beschikbaar per 1 april 2021.

Je hebt maximaal zes jaar relevante (fiscaal) juridische werkervaring na je afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.  In een opleidingstraject van vier jaar word je opgeleid tot rechter.

Hoe ziet de opleiding er uit?

Je start de opleiding met het werken aan een Persoonlijk Opleidingsplan, waarin je je eigen leerproces in kaart brengt. Gedurende de opleiding werk je bij verschillende afdelingen van een rechtbank in verschillende rechtsgebieden. Je gaat snel aan de slag met echte zaken. Ook loop je stages, bijvoorbeeld bij het gerechtshof, de advocatuur en het Openbaar Ministerie.

Waar moet je aan voldoen?

Je dient te voldoen aan de formele vereisten voor een rechterlijke benoeming. Dit houdt onder meer in dat je de meestertitel hebt behaald dan wel anderszins voldoet aan de eisen van art. 5 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Als formele vereisten gelden verder dat je de Nederlandse nationaliteit hebt en tenminste vijf jaar relevante juridische werkervaring, waarvan minimaal twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.

Wij bieden

Je salaris tijdens het eerste opleidingsjaar bedraagt minimaal € 2616,69 en maximaal € 4114,51. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, word je benoemd tot rechter. Daarbij bedraagt het startsalaris € 5223,08 bij een 36-urige werkweek. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

De procedure

De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht de voorselectie van de kandidaten. Het secretariaat van de LSR is bereikbaar op tel: 088-3611025 of per mail: lsr@rechtspraak.nl.

De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 44 is de briefselectie, in week 45 zijn de analytische testen en in week 46 en 47 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 48. In week 50 voert u de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie.

U kunt uw sollicitatie met bijlagen tot en met woensdag 14 oktober 2020 richten aan de LSR via het digitale sollicitatieformulier op onze website, klik hiervoor op de 'Solliciteer' button.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Jurist, Juridisch, Overheid, Rechter