Jurist Directie Consumenten – Energie

Opslaan
U moet u aanmelden of
een account maken om een vacature op te slaan.

Jurist Directie Consumenten – Energie
Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Functieomschrijving

Ben jij een starter of heb je al een aantal jaar werkervaring op het gebied van consumentenrecht en (handhavings)onderzoeken? Heb je affiniteit met de energiesector, werk je graag aan verschillende projecten in variërende teams én ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op de functie van Jurist binnen de Directie Consumenten bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Wat ga je doen?
Als jurist bij de Directie Consumenten werk je mee aan het toezicht op de naleving van de regels voor consumentenbescherming door bedrijven. Je werkterrein is vooral de Nederlandse consumentenmarkt voor energie, maar je werkt ook in projecten in andere sectoren. Als jurist ben je verantwoordelijk voor het toepassen en benutten van het juridische kader in toezichtsprojecten, bijvoorbeeld in handhavingszaken. Je werkt aan meerdere projecten tegelijk waarbij de doorlooptijd varieert van een half jaar tot een jaar.

Je werkt in wisselende en multidisciplinaire teams met onder andere juristen, economen, data-scientists en gedragsbeïnvloeders. In jouw rol spreek je bedrijven aan op schadelijk gedrag en zet daarvoor de instrumenten van de ACM efficiënt in. Je onderzoekt met je team een bedrijf of markt en bekijkt samen welke aanpak de beste is om de problemen die je ziet op te lossen: dat varieert van het uitleggen van de regels tot het opleggen van een boete.

Je bent onderdeel van het team dat zich met name bezighoudt met de energietransitie, die tot veel ontwikkelingen in de energiemarkt leidt. Daarmee kun je vanuit jouw functie een bijdrage leveren aan de maatschappelijke veranderingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Je hebt een actieve rol in het team door bij te dragen aan de voortdurende ontwikkeling van het team, zowel in kennis als in samenwerking met collega’s.

In deze functie heb je veel contact met externe partijen, zo sta je in contact met ondernemingen waar de ACM toezicht op houdt, schakel je met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en heb je regelmatig gesprekken met de sector. Kortom, een afwisselende functie met veel verantwoordelijkheid.

Functie-eisen

Wie ben jij?

Om te slagen binnen in deze functie ben je als persoon in staat om zaken in breder perspectief te bekijken. Je staat open voor inzichten van anderen en denkt in oplossingen. Het werk vraagt bovendien om het nodige presentatie- en schrijftalent: jouw mening en ideeën kan je op overtuigende manier overbrengen aan anderen.

Daarnaast heb je:

 • Een afgeronde juridische Master (bestuursrecht, privaatrecht).
 • Kennis van het consumenten- en/of energierecht (kennis van beide is een sterke pré).
 • Ervaring opgedaan door middel van een relevante stage of bijbaan of een aantal jaren werkervaring op het gebied van consumentenbescherming en het consumentenrecht.
 • Analytisch inzicht en kun je een goede en snelle beoordeling maken van signalen.
 • Een vlotte pen en vaardigheid in het opstellen van stevige juridische adviezen.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau
: schaal 11
Maandsalaris: Min €3.256 – Max. €5.003 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 2 jaar met uitzicht op vast
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wat bieden wij jou?

De ACM is een energieke, hedendaagse werkgever die actief is in het maatschappelijke speelveld waar de dynamiek groot is. Je werkt aan inhoudelijk interessante en zeer actuele zaken. Toezichthouders staan in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en het publiek volgen ons werk kritisch. Jouw werk heeft direct impact op mensen en bedrijven.

Verder kun je rekenen op:

 • Ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en specialisatie (o.a. opleidingen binnen en buiten onze eigen Academie, seminars bezoeken, publiceren, etc.).
 • Een arbeidsovereenkomst voor in ieder geval twee jaar, een vast contract behoort daarna tot de mogelijkheden.
 • Salaris conform schaal 10 (min. € 2.737,- en max. € 4.400,-) of schaal 11 (min. € 3.256,- en max. € 5.003,-), op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling op basis van kennis en ervaring. Zie tabel salarisschalen Rijksoverheid.
 • Bovenop het salaris ontvang je 16,37% Individueel Keuzebudget  (IKB). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen o.a. een fietsregeling, extra verlof opties, voordelig sporten.
 • Werktijden zijn, in onderling overleg, flexibel in te delen.
 • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten en een gezellig bedrijfsrestaurant in hartje Den Haag, op loopafstand van het centraal station. De komende tijd werken wij zoveel mogelijk vanuit huis. Een goede thuiswerkplek vinden wij belangrijk. Wij bieden daarom een tegemoetkoming in de thuiswerkfaciliteiten.


Solliciteren & contact
Is je interesse gewekt, solliciteer dan nu via onderstaande button met je CV en motivatiebrief. Vragen? Neem contact op met Rosanne Sirre (Senior Corporate Recruiter) via rosanne.sirre@acm.nl of 070-722 27 74. Rosanne vertelt je graag meer over de organisatie, ons aanbod en de selectieprocedure. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je terecht bij Jochen Smit  (Coördinerend/Specialistisch Inspecteur) via 070 – 722 2778.

De kennismaking en selectieprocedure bestaan uit minimaal twee gespreksrondes en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Het inwinnen van referenties en het maken van een assessment kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.

Rijksambtenaren met een vaste aanstelling behouden hun rechtspositie bij de ACM.

Solliciteren & Corona
De maatregelen rondom Corona hebben ook invloed op het sollicitatieproces bij de ACM. Normaal gesproken geven we de voorkeur aan een persoonlijk sollicitatiegesprek in de vorm van een fysieke ontmoeting tussen kandidaten, vacaturehouders en recruiter. Omdat geadviseerd wordt om het principe van ‘sociale afstand’ toe te passen, bieden we waar mogelijk alternatieve vormen aan voor de sollicitatiegesprekken. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wordt er door ons telefonisch contact met je gezocht om samen tot een passende oplossing te komen voor het sollicitatiegesprek.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je de vacaturetekst moet opvragen, verzoeken wij je deze te downloaden na verzending van jouw sollicitatie.

Digitaal solliciteren
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Jurist, Overheid