Beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ)

Beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ)
35 uur - Utrecht


Ben jij op zoek naar een adviserende rol op strategisch niveau? Geef jij graag gevraagd en ongevraagd advies op beleidsvraagstukken die de vakbond raken en die spelen op het gebied van zelfstandige arbeid? Lees dan snel verder! FNV is op zoek naar een beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ).

Hoe ziet jouw werkdag er uit

Als beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ) ziet jouw werkdag er elke dag weer anders uit. Doordat je optreedt als adviseur volg je de trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandige arbeid nauwkeurig. Jouw doel is het zorgen voor een adequate belangenbehartiging voor zelfstandigen. Je begeleidt en adviseert gevraagd en ongevraagd, op strategisch niveau de bestuurders en portefeuillehouders in het dagelijks bestuur over het strategisch FNV beleid. Hierbij geef je advies op alle beleidsvraagstukken die de vakbond raken en die spelen op het gebied van zelfstandige arbeid.

Als beleidsadviseur ECZ adviseer en ondersteun je ook de aangesloten bonden bij FNV op het werkgebied van belangenbehartiging van zelfstandigen. Je bent als expert verantwoordelijk voor een adequate kennisoverdracht en kennisbehoud binnen het werkgebied en zorgt er voor dat de bestuurders, beleidsadviseurs en de consulenten van FNV op de hoogte zijn van wat er speelt. Je beïnvloedt, lobbyt, onderhandelt en vertegenwoordigt de FNV op dit gebied en je vervangt indien nodig de ECZ manager van het project bij afwezigheid. 

Benieuwd naar jouw werkzaamheden? Hierbij enkele taken die kunnen voorkomen in jouw werkdag.

 • Ondersteunen van de manager en bestuurder ECZ.
 • Deelnemen aan diverse werkgroepen in de Stichting van de Arbeid.
 • Meedenken en -schrijven voor de website van FNV Zelfstandigen, nieuwsbrieven, blogs en artikelen voor diverse media (bijv. Zipconomy).
 • Trainingen en cursussen geven aan bestuurders en consulenten op het gebied van zelfstandige arbeid.
 • Opstellen van meer-jaren werkplannen.
 • Schrijven van (advies)rapportages.


Kortom, een afwisselende adviserende rol op strategisch vlak. Word jij onze beleidsadviseur ECZ?  

Jouw team
Als beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ) ben je werkzaam binnen het (project) Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ) van FNV. Dagelijks werk je nauw samen met juristen, een bestuurder, info-consulenten en ondersteunende medewerkers. De taken en verantwoordelijkheidsgebieden worden verdeeld in individuele (kern) kwaliteiten en voorkeuren. Je leidinggevende is de Manger ECZ.  

Het project
Het project, Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ) is opgericht vanwege de fusie tussen FNV en FNV Zelfstandigen. De FNV en FNV Zelfstandigen zijn per 1 februari 2017 gefuseerd. De FNV behartigt de belangen van alle werkenden, en daar horen de zelfstandigen natuurlijk ook bij. Bij de fusie is besloten om het (project) Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ) op te richten. Het Expertisecentrum heeft een aantal doelstellingen. De belangrijkste doelstellingen zijn het realiseren van kennisoverdracht over zelfstandigen aan alle sectoren binnen FNV en het realiseren van een ledengroei van 15.000 leden in vijf jaar. Dit project loopt tot in ieder geval juli 2022.

Wil jij werken aan dit project? Wil jij je ook in zetten om de belangen van de echte zelfstandigen te behartigen, door het bieden van uitstekende juridische dienstverlening en het voeren van een duidelijke lobby in Den Haag? Zet jij je tegelijkertijd graag in voor de bestrijding van gedwongen zelfstandigheid en schijnconstructies? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij vragen het volgende van onze beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ). 

Wat vragen wij
Voor dit project vragen wij dat je buiten bestaande kaders kunt denken en creatief bent. Je kunt (strategisch) meedenken over de plaats van zelfstandigen binnen de FNV. Ook weet je te functioneren binnen financiële kaders van het project. Je kunt je verplaatsen in de zelfstandigen en voelt je aangesproken door de werkwijze.

Voldoe je ook aan de volgende criteria? Solliciteer dan direct via de sollicitatie button. 

 • Je bent in het bezit van een academische diploma, Nederlands Recht.
 • Je hebt kennis van en ervaring met algemeen civiel recht (evt. ondernemingsrecht, fiscaalrecht) en specifieke onderwerpen op het gebied van arbeidsrecht voor zelfstandigen en sociale zekerheid voor zelfstandigen.
 • Je hebt een gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen en processen en beschikt over uitstekende lobby- en onderhandelingsvaardigheden.
 • Je bent een stevige persoonlijkheid met goede sociale en communicatieve vaardigheden en je hebt strategisch inzicht. 


Wat bieden wij

 • Een afwisselende structurele functie voor 35 uur per week.
 • Het salaris ligt tussen € 3.760 - € 5.295 conform de cao FNV-organisaties schaal 13 op basis van een 35-urige werkweek.
 • Een moderne werkplek in ons Centraal Vakbondshuis in Utrecht. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om thuis te werken en ontvang je een laptop en telefoon.
 • 28 vakantiedagen en 4 dagen levensfasebudget.
 • Een goede pensioenregeling, 8,33% vakantietoeslag, 8,33% eindejaarsuitkering en mogelijkheden voor scholing/loopbaanontwikkeling.


Wil je meer weten?
Wil je meer weten? Dat kan zeker. Voor inhoudelijke vragen neem contact op met Irene van Hest, via e-mail irene.vanhest@fnv.nl.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure neem contact op met Elles Platenkamp, via e-mail elles.platenkamp@fnv.nl

Sollicitatieprocedure
Word jij onze beleidsadviseur Expertisecentrum Zelfstandigen (ECZ)? Wij kijken uit naar je sollicitatie. Solliciteren kan tot en met 1 november 2020 via sollicitatiepagina.

Over de FNV
FNV behartigt de belangen van ruim 1 miljoen werkende en niet-werkende leden. Wij zijn de grootste vakbond in Nederland voor alle sectoren met een stevige ambitie om op het gebied van arbeid en inkomen de stem te vertolken van werknemers, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden, in de politiek, nationaal en internationaal in de sector, in de bedrijven en regionaal/lokaal.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Beleidsmedewerker, Non-profit/Persoonlijke dienstverlening, Zakelijke dienstverlening