juridisch medewerker familierecht

Wat je gaat doen

De samenleving is continue in beweging. En de Nederlandse Rechtspraak ook. Hoewel de Rechtspraak wordt gewaardeerd om haar onpartijdigheid, onafhankelijkheid en deskundigheid, lukt het niet altijd om binnen een acceptabele termijn uitspraak te doen. En weet de burger niet altijd waar hij aan toe is. De gerechten gaan daarom samenwerken in ”de inloopkamer”: een combinatie van teams op verschillende rechtsgebieden. In deze teams krijgen jouw juridische vaardigheden alle ruimte, want hier wordt zittingswerk of schrijfwerk overgenomen van alle rechtbanken om afdoening van zaken te versnellen. Zo draag jij bij aan tijdige rechtspraak, daar gaat het om!

Als juridisch medewerker familierecht:

 • maak je alimentatieberekeningen
 • schrijf je conceptbeschikkingen
 • heb je inzicht in de jaarrekeningen
 • woon je zittingen bij en durf je de discussie aan te gaan met de rechter
 • ben je een volwaardig sparringpartner voor de raadkamer
 • en krijg je een gedegen opleiding on the job van de zeer ervaren opleiders in het team                             

“Het leukste aan mijn werk is dat ik elke dag mijn steentje bijdraag aan uitspraken die recht doen aan de geschillen waar partijen mee zitten. Het gáát elke keer weer echt ergens over.” Lieke Joosten, juridisch medewerker bij De Rechtspraak

Vanaf je eerste werkdag ben je onderdeel van een divers team dat werkt aan een efficiënte en zorgvuldige rechtspraak en aan tijdige behandeling van alimentatiezaken in eerste aanleg. Het gaat hier zowel om (eerste) vaststellingen van kinder- en partneralimentatie, maar ook verzoeken tot wijziging van de alimentatie en bijstandsverhaal door de gemeente. Deze zaken hebben een grote impact op het dagelijks leven van de betrokkenen. Het op te starten inloopteam Familie (locatie Den Bosch) bestaat uit een kern van zeer ervaren rechters en secretarissen, die allemaal ook opleidings- en begeleidingservaring hebben. Na een inwerkperiode van 3-4 maanden bieden we je de mogelijkheid en voorzieningen om deels thuis te werken.

Wat we van jou verwachten

Je kunt juridische vraagstukken goed analyseren door jouw sterke cijfermatige inzicht. Je werkt zorgvuldig en nauwkeurig, daardoor ben je in staat om tot een weloverwogen standpunt te komen. Je kunt goed samenwerken en hebt een flexibele houding. Om deze functie op goed niveau te kunnen uitoefenen, heb je ook nog:

 • Een afgeronde universitaire studie Nederlands Recht in combinatie met als pre een minor Economie of Fiscaal
 • Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als in geschrift
 • Een goed vermogen om prioriteiten te stellen

Wat we je bieden

De Rechtspraak is een unieke werkgever. Letterlijk, want er is er maar één van. Daarnaast is het ook een plek waar iedereen zich thuis voelt. Je krijgt een functie vol mogelijkheden om je kennis verder uit te breiden en je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, maar die ook heel afwisselend en verantwoordelijk is. Ook zijn onze arbeidsvoorwaarden uitstekend geregeld volgens cao Rijk:

 • Afhankelijk van je opleiding en ervaring word je ingeschaald in schaal 9 of 10 (het salaris in schaal 9 bedraagt minimaal € 2.805,03 bruto met een doorgroei tot € 3.963,19 bruto op basis van 36 uur, schaal 10 bedraagt minimaal € 2.737,59 bruto met een doorgroei tot € 4.400,17 bruto op basis van 36 uur)
 • Het betreft een contract voor een jaar met een mogelijkheid verlenging voor onbepaalde tijd
 • Een op maat gesneden opleidings- en inwerkprogramma
 • Een individueel keuze budget (IKB) van 16,37% dat bestaat uit 2 delen: IKB-budget (vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) en IKB-uren (bovenwettelijke vakantie-uren en leeftijdsuren). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen
 • Verlof van 144 uur en 21,6 IKB-uren bij een werkweek van 36 uur
 • Pensioenopbouw volgens het ABP
 • Goede regelingen voor ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en vergoeding woon-werkverkeer
 • Standplaats voor deze functie is Den Bosch

Interesse?

Zoek jij inhoudelijke veelzijdigheid en wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het functioneren van de rechtsstaat? Dan is deze functie bij de Rechtspraak iets voor jou. Solliciteer direct via de 'Solliciteer' button. Dit kan tot 13 december 2020. Je brief richt je aan mr. J. (Johan) de Wit, voorzitter van het inloopteam Familie.

Heb je eerst nog vragen over de functie? Neem dan contact op met de teamvoorzitter van het inloopteam Familie mr. J. (Johan) de Wit, mobiel nr 06 – 25 76 81 24 of mail naar j.de.wit@rechtspraak.nl.

Let op: sollicitaties via de e-mail worden niet in behandeling genomen.

Dit mag je verwachten van het sollicitatieproces:

 • Binnen een week na een positieve beoordeling van je sollicitatie (cv en motivatiebrief) maak je een capaciteiten- en persoonlijkheidstest
 • Bij een voldoende hoge score van de capaciteiten- en persoonlijkheidstest, heb je in de twee weken erna een schrijftest waarin je een conceptbeschikking schrijft in een familiezaak en een rekenoefening maakt en plannen we een sollicitatiegesprek
 • Ben je ook deze ronde positief doorgekomen dan voeren we in week 3 of 4 na ons eerste bericht aan je een arbeidsvoorwaardengesprek. Zo weet je snel waar je aan toe bent
 • Indien blijkt dat we binnen een korte tijd meer dan genoeg reacties hebben ontvangen, kunnen we besluiten om de sollicitatietermijn in te korten

N.B. De capaciteiten- en persoonlijkheidstest wordt vanwege de Corona-maatregelen digitaal en op afstand gedaan. Dit kan ook zo zijn voor de schrijftest en het sollicitatiegesprek. Dit hangt af van de maatregelen die dan gelden en wordt bij de uitnodiging bekend gemaakt.

 • We streven ernaar de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij, waarin iedereen de tijd en ruimte krijgt zich te ontwikkelen.
 • Een referentiecheck is onderdeel van de sollicitatieprocedure.
 • We vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.

Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Juridisch medewerker, Jurist, Overheid