Juridisch adviseur

Juridisch adviseur
36 uur | Harderwijk


Wij zoeken een enthousiaste Juridisch Adviseur met een hands-on-mentaliteit. Je hebt veel juridische kennis en legt makkelijk contact met collega’s, instanties en bestuurders. Samenwerken is jouw kernkwaliteit. Harderwijk werkt bestuurlijk en ambtelijk op meerdere beleidsvelden samen met Ermelo, Zeewolde en in de gemeenschappelijke regeling Meerinzicht (bedrijfsvoering en uitvoering sociaal domein).

Lijkt het jou ook fijn om te werken in een ambitieuze organisatie met korte lijntjes en veel ruimte om zelf je werk te organiseren? In Harderwijk krijg je vertrouwen, verantwoordelijkheden en speelruimte! Het werkplezier is groot. Spreekt jou dit ook aan? Dan zoeken wij jou!

Hier ga je werken
De gemeente Harderwijk is een vooruitstrevende gemeente, die naast haar wettelijke taken ook ambitieuze bestuurlijke opgaven wil realiseren voor en in Harderwijk. Harderwijk werkt op een aantal beleidsvelden en uitvoeringstaken samen met de gemeente Ermelo en de gemeente Zeewolde. In de gemeenschappelijke regeling Meerinzicht zijn de bedrijfsvoeringstaken en de uitvoering van het sociale domein neergelegd.

Harderwijk zet in op een flexibele overheid die de samenleving faciliteert in plaats van reguleert. De ambtelijke organisatie is ingericht om in te spelen op de continue maatschappelijke veranderingen en past zich steeds daarop aan. Er zijn vier domeinen: Ruimte, Samenleving, Bestuur & Organisatie en het Stadsbedrijf.

Er werken ruim 300 mensen met hart en ziel voor de inwoners, bedrijven en bezoekers van Harderwijk. Dit zijn inspirerende en maatschappelijk betrokken professionals die hebben gekozen voor een bestuurlijke werkomgeving, waarbinnen volop ruimte is om eigen ideeën en visie vorm te geven. De gemeentelijke organisatie heeft flexibele werktijden en kijkt samen met jou hoe jouw persoonlijke wensen en de organisatiebelangen zo goed mogelijk kunnen matchen. Ze investeert graag in jou om je talenten verder te ontwikkelen.

Het Domein Bestuur en Organisatie
Bij het domein Bestuur en Organisatie werken ruim 25 medewerkers. Met elkaar zetten zij zich in om het bestuur en de organisatie van de gemeente Harderwijk te ondersteunen en te adviseren.

Binnen het domein Bestuur en Organisatie zijn onder andere de werkzaamheden belegd die liggen op het gebied van openbare orde en veiligheid, ondersteuning van bestuur en organisatie en is een deel van de bedrijfsvoering ondergebracht.  Binnen dit domein is een aantal juridische taken gecentraliseerd. Het gaat om de eerstelijnstaken op het gebied van openbare orde en veiligheid, handhaving (openbare orde en veiligheid), beleid en verordeningen, subsidies en nadeelcompensatie en om tweedelijns taken die samenhangen met de rol van eigenaar en opdrachtgever van samenwerkingsverbanden. Ook de klachtencoördinatie is op centraal niveau neergelegd. Deze taken worden gezamenlijk door een team van vijf personen uitgevoerd.

Dit ga je doen
De belangrijkste aandachtsgebieden van de functie hebben betrekking op handhaving (openbare orde en veiligheid), subsidies en beleid en verordeningen.

 • Handhaving: Juridische advisering en het opstellen van besluiten. Bezwaar (vertegenwoordiging bevoegd gezag) en beroep (voeren van verweer) in handhavingsdossiers. Het gaat om handhaving in het kader van openbare orde en veiligheid, bijvoorbeeld handhaving op grond van de Apv (horeca-exploitatievergunning, bijtende honden, dealen op straat, inbrekerswerktuig), Drank- en Horecawet, Opiumwet, Tijdelijke wet COVID-19, maar ook eventueel het opstellen van noodverordeningen/noodbevelen en gebiedsverboden.
 • Verantwoordelijk voor het integraal handhavingsbeleid, waaronder het tweejaarlijkse uitvoeringsprogramma integraal toezicht en handhaving; handhavingsbeleid opstellen en actueel houden met betrekking tot de diverse handhaving thema's.
 • Verantwoordelijk voor het actueel houden van de Algemene plaatselijke verordening;
 • Subsidie: Juridische advisering over en in voorkomend geval mede opstellen van subsidiebeschikkingen, subsidiebeleid en -regelgeving, bezwaar (vertegenwoordiging bevoegd gezag) en beroep (voeren van verweer) in subsidiedossiers.
 • Beleid en verordeningen: Juridische advisering over en (begeleiding van) het opstellen en wijzigen van beleid en verordeningen. Toetsing van beschikkingen en voorstellen aan wet- en regelgeving inclusief beleidskaders.
 • Je maakt onderdeel uit van het Centraal Juridisch Team (CJT).


Jouw talenten
Je bent enthousiast, proactief en een echte teamplayer. Je houdt van aanpakken. Omdat je weet wat je wilt, ben je flexibel en wendbaar in de route naar je doel. Je bent in staat een positie in te nemen en ziet niet op tegen een stevig gesprek. Je bent creatief, inventief en kunt abstracte ideeën goed vertalen naar de praktijk. Je hebt goede ervaring in een adviserende functie. Als adviseur heb je naast kennis op je eigen aandachtsgebied een “overall캅-visie. Dat betekent dat er naast vakkennis, een organisatiebrede kijk op zaken wordt gevraagd. Je vindt het leuk om mensen met elkaar te verbinden en dit gaat je natuurlijk af. Je kunt je mondeling goed uitdrukken en schrijft in een directe en heldere stijl.

Juist die eigenschappen maken jou tot een goede Juridisch adviseur, zeker in combinatie met:

 • Een afgeronde opleiding rechtsgeleerdheid op HBO/WO-niveau;
 • Relevante juridische werkervaring;
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving (o.a. Algemene Plaatselijke Verordening, Awb, Drank- en Horecawet en de Opiumwet);
 • Ervaring met het opstellen van beleidsstukken en met juridische bezwaar- en beroepsprocedures;
 • Geen 9-5 mentaliteit;
 • Bestuurlijke sensitiviteit.


Dit krijg je van ons
De functie is gewaardeerd op schaal 11 (medewerker Ontwikkeling II). Het bruto maandsalaris bij een 36-urige werkweek is, afhankelijk van je ervaring en opleiding, minimaal (aanloopschaal) € 2.937,00 en maximaal € 5.169,00. De gemeente Harderwijk kent daarnaast uitstekende arbeidsvoorwaarden, zoals ouderschapsverlof, zorgverlof, een individueel keuzebudget van 17,05% per maand en flexibele werktijden. Je werkt in een open en flexibele werkomgeving met bijbehorende digitale voorzieningen volgens de principes van het Nieuwe Werken. Kortom: goed werkgeverschap!

Laten we kennismaken
Zijn wij op zoek naar jou? Solliciteren kan tot en met 27 februari 2021. De gesprekken staan gepland op 10 maart 2021. We vragen je hier rekening mee te houden.

Als je vragen hebt over de inhoud van de vacature kun je die stellen aan Cees Klaassen, Directeur Domein Bestuur en Organisatie, via 0341 411 290. Hilde Bijl, HRM Adviseur, beantwoordt graag vragen over de sollicitatieprocedure via 085 110 8337.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 
Trefwoorden: adviseur, rechten, juridisch, beleidsadviseur, beleid, openbare orde en veiligheid, hbo, wo, ervaren, overheid, gemeente, Harderwijk, Algemene Plaatselijke Verordening, Awb, Drank- en Horecawet, Opiumwet, juridische bezwaar- en beroepsprocedures, integraal handhavingsbeleid


Vergelijkbare zoekopdrachten: Beleidsmedewerker, Juridisch medewerker, Overheid