Bestuurlijk-juridisch adviseur energietransitie

Locatie
Utrecht
Geplaatst
maandag 22 februari 2021
Sluit
donderdag 25 maart 2021
Functie titel
Juridisch medewerker, Jurist
Praktijkgebieden
Bestuursrecht, Omgevingsrecht
Opleidingsniveau
WO
Aanstelling
Fulltime, Parttime

Het behalen van klimaatdoelstellingen vraagt samenwerking van overheden, de maatschappij en bedrijven. De vormgeving van deze samenwerking is een uitdaging op zich en vraagt bestuurlijke juridische expertise. Wil jij werken aan de energietransitie en de vormgeving van deals, arrangementen en nieuwe stelsels in het openbaar bestuur? Als Berenschot adviseur help jij overheden de juiste keuzes te maken en de samenwerking te structureren.

Wat jouw werk mooi maakt?

Als bestuurlijk-juridisch adviseur laat jij jouw publiekrechtelijke licht schijnen over de energietransitie. Veranderende rollen in de energieketen, dan wel in de uitvoering van klimaatafspraken vragen publiekprivate afspraken, nieuwe concessievormen, en nieuwe vormen van sturing. Vraagstukken waar je met hoogwaardige, scherpe en creatieve aanbevelingen echt iets bijdraagt aan de vormgeving van de energietransitie. Waarbij je zowel jouw juridische kwaliteiten aanspreekt als een stevige gesprekspartner voor bestuurders bent. En waarmee je bestuurders en management van gemeenten, provincies, ministeries, netwerkbedrijven en waterschappen, maar ook samenwerkingsverbanden en non-profitorganisaties verder helpt.

Aan wat voor projecten je zoal kunt denken? Bijvoorbeeld het:

  • het vormgeven van publiekprivate afspraken over de verduurzaming van warmtenetten
  • adviseren over de inrichting van de governance in Nationale Programma’s als Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën .
  • in kaart brengen van de juridische mogelijkheden van participatie in wind/zon of warmte-opwek projecten
  • onderzoeken of vormgeven van gemeentelijke samenwerkingsverbanden in de vormgeving en realisatie van de circulaire economie.

Met wie werk je samen?

Dit alles doe je natuurlijk niet alleen, maar als onderdeel van de adviesgroep Samenwerking en Publieke Innovatie (SPI) in samenwerking met je collega’s van de adviesgroep Energie & Leefomgeving. Collega’s met specialisaties in bestuurskunde, planologie, rechten, technologie én innovatie. Jullie volgen de maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen op de voet, zodat je onmiddellijk kunt inspringen bij grote, complexe opgaven. In wisselende teams met steeds de beste adviseurs voor iedere opdracht.
In welk team je ook opereert, met Berenschotters om je heen kun je rekenen op slimme en een tikkeltje eigenwijze koppen als gezelschap. Nuchter, pragmatisch en met humor. Onze bedrijfsuitjes en borrels zijn dan ook altijd gezellig, of het nu face-to-face of op afstand is.

Wat neem je mee?

We kijken vooral of je qua persoonlijkheid en (levens)ervaring een goede toevoeging bent aan ons team. Het helpt in deze functie zeker als je initiatief neemt, nieuwsgierig bent en goed in samenwerken. Je voelt je thuis in het complexe politiek-bestuurlijke speelveld en hebt gevoel voor sociale processen. Snel schakelen? Nog voor het gevraagd wordt, heb je het al gedaan. Met jouw scherpe analytische oog doorzie je feilloos waar en hoe dingen beter kunnen. Waarna je er vol enthousiasme mee aan de slag gaat. Overigens niet alleen bij je opdrachtgever, maar ook bij jezelf. Uitgeleerd ben je tenslotte nooit, nietwaar? Verder heb je:

  • een afgeronde wo-opleiding rechten.
  • een (start gemaakt met) specialisatie in bestuursrecht, energierecht, omgevingsrecht.
  • 2 tot 5 jaar ervaring in het speelveld rond de energietransitie en in de vraagstukken die bij een opgave als deze spelen en interesse in het bredere adviesvak.
  • kennis op hoofdlijnen van actuele thema’s die spelen bij de overheid.

Wat krijg je van ons?

Berenschot levert al meer dan 80 jaar onafhankelijk advies aan de overheid en het bedrijfsleven. We hebben dus de nodige ervaring en met 350 hoogopgeleide medewerkers hebben we ontzettend veel kennis in huis. Kennis die we graag delen, met onze opdrachtgevers én met elkaar.
Daarnaast krijg je:

  • Een salaris dat past bij jouw kennis en ervaring, 27 vakantiedagen, een laptop, mobiel en auto van de zaak of mobiliteitsbudget.
  • De vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever te bepalen waar je werkt. Op locatie bij de klant, thuis of op ons nieuwe kantoor (bij uitstek een ontmoetingsplaats).
  • Een beoordeling op je resultaten, niet op processen, procedures of aanwezigheid.
  • Opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Zo hebben we een Berenschot Academy en een denktank voor de verbinding met de wetenschap. Laat zien wat je in je hebt en we faciliteren je graag.

Is dit de baan voor jou?

Verras ons met jouw cv en motivatie via de onderstaande sollicitatiebutton vóór één maart 2021. Nog vragen over de vacature? Neem dan contact op met Bram Brouwer (managing director) via 06-47432278.

Je hebt gesolliciteerd. En nu?

Onze HR-adviseur Fauzia Zaitouni laat je zo snel mogelijk weten of je wordt uitgenodigd voor een kennismaking. Zo ja, dan is je eerste gesprek met een aantal adviseurs uit de twee adviesgroepen -samenwerking & publieke innovatie en energietransitie & leefomgeving-, om kennis te maken met toekomstige collega’s, sfeer te proeven en vragen te stellen op inhoud. Welke projecten lopen er, wat zijn de uitdagingen en kansen? Gaat dat goed, dan vragen we je nog een assessment te doen. Blijkt ook daaruit dat je een echte Berenschotter bent, dan gaan we zo snel mogelijk over tot een mooi aanbod!

Solliciteer direct

Solliciteer direct via de solliciteren button voor de vacature 'Bestuurlijk-juridisch adviseur Energietransitie'.

Soortgelijke banen

Soortgelijke banen