Juridisch adviseur (strafrecht)

Juridisch adviseur (strafrecht)
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Nederlands Forensisch Instituut


Functieomschrijving
Het Nederlands Forensisch Instituut levert hoogwaardige forensische diensten die een belangrijke rol spelen bij opsporing en vervolging. Aan de basis hiervan ligt gedegen juridisch fundament. Zie jij het als een uitdaging om onze juridische kaders en belangen te beschermen? Krijg jij er energie van om ons als specialist in het strafrecht van juridisch advies te voorzien? Ben jij de nieuwe juridisch adviseur die ons tijdelijk helpt bij de verdere professionalisering van ons team?  

Als juridisch adviseur sta je als specialist in het straf(proces)recht de organisatie op juridisch vlak met raad en daad bij. Je geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de directie, het management en verschillende deskundigen. Je hebt er plezier in om een juridisch thema door een grondige analyse verder uit te diepen. Daarnaast ben je in spoedeisende zaken, die soms veel politieke aandacht hebben, in staat tot snelle analyse en advisering te komen. Je bent aan zet bij de beantwoording van Kamervragen en vervult een belangrijke rol als het gaat om het onderzoeken van incidenten.

Je houdt op het terrein van deskundigenbewijs de actuele rechtspraak, literatuur en wetgeving bij op relevante ontwikkelingen, en bent betrokken bij de reactie op wetsvoorstellen. Verder behandel je Wob-verzoeken en bezwaarschriften, klachten van burgers en beoordeel je informatieverzoeken van derden.

Kortom, er wordt maatwerk van je verwacht. Dit vereist een kritische houding enerzijds en creativiteit en flexibiliteit anderzijds. Je werk is divers en het is daarom belangrijk dat je snel schakelt en meedenkt. Zo los je problematiek naar tevredenheid op, altijd binnen de juridische grenzen.

Functie-eisen

 • Je hebt academisch niveau en een afgeronde universitaire opleiding rechten.
 • Je hebt aantoonbaar kennis van en ervaring met het straf(proces)recht en het bestuursrecht, met name de Wet openbaarheid van bestuur.
 • Je hebt bij voorkeur een aantal jaar werkervaring in een strafrechtketenorganisatie of andere overheidsorganisatie.
 • Je hebt ruime ervaring met het analyseren van rechtspraak, wetgeving en literatuur en met het schrijven en redigeren van juridische teksten.
 • Je hebt kennis van en ervaring met de ketenorganisaties politie en Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

 

Competenties

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • netwerken
 • organisatiesentiviteit
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren

 

Wat vinden wij nog meer belangrijk
Je hebt een goed ontwikkeld juridisch-analytisch beoordelingsvermogen en bent integer en organisatiesensitief. Je hebt interesse in en bij voorkeur ervaring met innovatietrajecten in een technische omgeving met collega’s met een technische achtergrond. Je bent kritisch en tegelijkertijd flexibel. Zo lever je maatwerk en kun je snel schakelen tussen de diverse werkzaamheden en niveaus in de organisatie. Je kunt goed omgaan met een betrokken kritische houding van anderen, je kunt goed feedback geven en ontvangen. Je staat stevig in je schoenen. Je pakt zaken zelfstandig, grondig en doortastend aan en hebt oog voor zowel de beperkingen als mogelijkheden die recht en praktijk bieden. Je vindt het een uitdaging om probleemzaken op te pakken en vlot te trekken. Je communiceert helder en overtuigend en spreekt en schrijft uitstekend Nederlands en Engels.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Salarisomschrijving: Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. De functie en aanvangsschaal kunnen één lager zijn dan de betreffende functieschaal.
Maandsalaris: Min €3.038 – Max. €4.669 (bruto)
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling voor de duur van project / traject / werkzaamheden
Contractduur: 1 jaar met waarna wordt bekeken of en welke mogelijkheden tot verlenging er zijn
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.


Bijzonderheden

 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv in Word of als pdf-bestand. Nadat je via de sollicitatiebutton hebt gereageerd kun je deze als bijlage uploaden. We nodigen je graag uit om in je motivatiebrief ook iets over jezelf te vertellen.
 • Het gaat om een tijdelijke aanstelling voor de duur van één jaar. Een detacheringsovereenkomst voor geschikte kandidaten in vaste dienst van de (Rijks)overheid, behoort tot de mogelijkheden.
 • Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het NFI van groot belang. Om die reden vragen wij aan nieuwe medewerkers om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Ook een geheimhoudingsverklaring maakt deel uit van het sollicitatieproces.
 • Wanneer je als interne kandidaat een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van je beschikking mee.
 • Een assessment kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, net als het opvragen van referenties en het inzetten van een (online) screening.


Digitaal solliciteren
Solliciteer snel en gemakkelijk op deze vacature via onze sollicitatiepagina. Een ieder, ongeacht het geslacht, wordt uitgenodigd te solliciteren, tenzij anders vermeld.
 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 


Vergelijkbare zoekopdrachten: Juridisch medewerker, Overheid