Juridisch trainee openbaar bestuur

Berenschot is per direct op zoek naar een (bijna) afgestudeerde jurist ter versterking van ons team. Ben jij op zoek naar een uitdagende rol op het snijvlak van recht, bestuur en organisatie? Voel je je thuis in een politiek-bestuurlijke context? Dan is deze functie iets voor jou!

Fusie en samenwerking tussen overheden. Acute vraagstukken met een juridische component. Stelselveranderingen, participatie, datagedreven sturing. Allemaal vraagstukken met een juridische component. Een goed begrip van het recht is dan van belang om tot praktische en haalbare oplossingen en goede adviezen te komen. Als jurist moet je bij ons dus zowel je juridische als je bestuurskundige kwaliteiten aanspreken!

Waar kom je terecht?

Als trainee ga je aan de slag in een team dat opdrachtgevers in het publieke en semipublieke domein adviseert over vraagstukken rond de hiervoor genoemde thema’s. Denk aan ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, stichtingen en overheidsondernemingen.

De kracht van Berenschot is dat we, afhankelijk van het vraagstuk, in een multidisciplinair team sectorspecifieke kennis kunnen combineren met strategische, bestuurskundige, financiële en juridische expertise. De projecten zijn veelal politiek-bestuurlijk van aard, waarbij een beroep wordt gedaan op zowel inhoudelijke juridische kennis als procesvaardigheden.

Enkele voorbeelden van projecten:

  • Onderzoeken of vormgeven van gemeentelijke samenwerkingsverbanden (fusie, uittreden uit de samenwerking, mogelijke rechtsvormen) en het inrichten van de governance hiervan.
  • Onderzoeken of vormgeven van stelsels (opdrachtgevers- en eigenaarsrelaties van een ministerie ten opzichte van een zbo).
  • Onderzoeken of vormgeven van datagedreven sturing (randvoorwaarden privacy).
  • Participeren in een projectorganisatie (juridische randvoorwaarden bij complexe besluitvorming van meerdere partijen).

Jouw profiel

Je bent (bijna) afgestudeerd wo-jurist, hebt interesse in het adviesvak en bent op hoofdlijnen op de hoogte van actuele thema’s die spelen bij de overheid. Daarnaast heb je affiniteit met staats- en bestuursrecht (Algemene wet bestuursrecht, Wet gemeenschappelijke regelingen), aanbestedings-, subsidie-, staatssteun- en/of mededingingsrecht, of ondernemingsrecht.

Verder heb je het vermogen om in opdrachten zelfstandig te werken, beschik je over een proactieve houding en gevoel voor sociale processen en houd je voeling met de wereld van de overheid en bestuurlijke processen daarbinnen. Je bent enthousiast, analytisch scherp, stevig, nieuwsgierig en goed in samenwerken. Bovendien ben je flexibel, kun je snel schakelen en heb je de drive om te leren en jezelf continu te verbeteren.

Ons aanbod

Je krijgt een plek in een team dat tegelijk aan opdrachten en kennisontwikkeling werkt. Daarbij word je directe begeleid door ervaren juristen en de kans om te werken aan een gevarieerde portefeuille met mogelijkheden om snel te groeien. Berenschot biedt een marktconform salaris.

Senior consultant Laurens Vellekoop maakte tijdens zijn studie rechten kennis met Berenschot. “Voor een essay bestudeerde ik de evaluatie van de Wet dualisering gemeentebestuur, uitgevoerd door Berenschot. Ik dacht: je zult dat maar voor je werk mogen doen, de werking van een wet onderzoeken en kijken hoe het beter kan!” Zijn passie voor het openbaar bestuur deed hem besluiten te solliciteren als trainee. “Deel uitmaken van een multidisciplinair team en als jurist daar een bijdrage aan leveren, sprak mij bijzonder aan. Wetboeken zijn maar een klein deel van het werk, we gaan erop uit, spreken mensen en leren organisaties van binnenuit kennen.” Als consultant houdt Laurens zich vooral bezig met de vormgeving en verbetering van samenwerkingsarrangementen tussen overheden. Daarnaast onderzoekt hij incidenten en mogelijke schendingen op het gebied van integriteit en helpt hij overheden bij het voorkomen hiervan.

Het traineeship

Het traineeship geeft je de mogelijkheid om je kennis als jurist te combineren met alle facetten van het brede adviesvak. Je ervaart wat het vak inhoudt door direct mee te werken in allerlei soorten opdrachten samen met adviseurs met diverse expertises en achtergronden. Daarnaast werk je daarbij aan een persoonlijk ontwikkelplan. Samen met andere trainees oriënteer je je op het vak van adviseur door opleiding, het uitvoeren van praktijkcases en een traineeopdracht. Eigen initiatief krijgt daarbij veel ruimte.

Het traineeprogramma duurt een jaar en omvat een uitdagend en afwisselend programma.

Ga jij de uitdaging aan?

Pas je in ons profiel en heb je interesse in deze uitdagende functie? Stuur dan uiterlijk 26 mei een e-mail voorzien van motivatie en curriculum vitae naar Roeland Stolk, via r.stolk@berenschot.nl. De startdatum wordt in overleg bepaald. 

Eerst sparren met een collega-jurist over de uitdagingen bij Berenschot? Neem dan contact op met Laurens Vellekoop via 06-12 79 33 99 of l.vellekoop@berenschot.nl.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Bedrijfsleven, Jurist, Overig, Zakelijke dienstverlening