Bestuursjurist – fsk 13

Bestuursjurist (180000EQ) 

Functiegebied: Juridisch
Organisatie: Cluster Bestuurs- en Concernondersteuning
FSK: FSK 13
Functiefamilie: Beleid
Aantal uren per week: 36 
Publicatiedatum: 8 jun 2018
Te reageren vóór: 25 jun 2018 

Rotterdam zoekt een ervaren jurist, gespecialiseerd in bestuursrecht en juridisch creatief, die goed kan aanvoelen waar bestuurders behoefte aan hebben. 

De functie
Een bestuursjurist aan wie wij werkelijk alles over kunnen laten…dat is wat wij zoeken! Of het nu gaat om het oplossen van complexe juridisch-bestuurlijke vraagstukken, adviseren van college van burgemeester en wethouders of participeren in (concern brede) projectgroepen. Onze nieuwe collega kan het allemaal en het liefst zelfstandig!

Voorkomen is beter dan genezen, maar als ze er zijn los jij zelfstandig juridische problemen op. Als een ware “risicomanager” signaleer je valkuilen en risico’s. Adviseren doe je gevraagd, maar zeker ook ongevraagd. Veelal in bestuursrechtelijke vraagstukken en juridische geschillen met een hoog afbreukrisico. Denk aan kwesties die te maken hebben met openbare orde en veiligheid, integriteit, klachten, subsidies en het omgevingsrecht.

Je week is verder gevuld met het beoordelen van de juistheid van het juridisch instrumentarium en het bewaken van de gemeente-brede samenhang en kwaliteit in de besluitvorming en juridisch handelen in het algemeen. Ook het initiëren van activiteiten gericht op kennisdeling en het toetsen van de juridische houdbaarheid en risico’s van collegevoorstellen behoren tot je werkzaamheden.

Vraag en aanbod
Binnen het team bestaat behoefte aan twee bestuursjuristen, schaal 13 en 14, die uitstekend in staat zijn juridisch-bestuurlijke kwesties op te lossen, adviezen voor te bereiden, te participeren in projectgroepen of die voor te zitten en bijeenkomsten te organiseren, om op die manier bij te dragen aan het goed functioneren van PA. Je werkzaamheden kunnen dan ook alle onderwerpen raken die tot het werkveld van PA behoren. Omdat het werkveld van PA de nodige dynamiek kent – nieuwe onderwerpen dienen zich aan, bekende onderwerpen worden dominanter – zoeken wij nieuwe collega’s die thuis zijn in de volgende gebieden:

 • Openbaarheid van bestuur (afhandeling gevoelige Wob-verzoeken)
 • Aansprakelijkheid en contracten
 • Ondernemingsrecht/deelnemingen
 • Juridische control en juridische kwaliteitszorg
 • Compliance
 • Kwaliteit regelgeving
 • Vermindering van regeldruk
 • Klachten (Coördinatie van de afhandeling binnen het cluster)
 • Privacy
 • Governance
 • Regelgeving omtrent digitalisering en ICT


Wij bieden deze functies binnen een enthousiast team waar de dynamiek van de stad elke dag voelbaar is en waar de betrokkenheid bij het stadsbestuur groot is. Make it happen is voor ons geen slogan maar een uitgangspunt bij ons werk!

Juridische creativiteit en goed kunnen aanvoelen waaraan bestuurders behoefte hebben, genoeg ervaring om te weten wat belangrijk is en de kennis hebben om verschillende oplossingen te bedenken en die helder te verwoorden. Meedenken is een 2enatuur.

Voor deze functie zij wij op zoek naar een jurist met minimaal 5 jaar relevante werkervaring en met een academisch werk- en denkniveau. Je specialisatie is het bestuursrecht en bij voorkeur heb je ook enige kennis van het civiele recht (contractenrecht, aansprakelijkheid, ondernemingsrecht). Kennis van de Rotterdamse organisatie en werkwijze is een pluspunt. Je hebt aantoonbare ervaring met werken in het openbaar bestuur en een zeer goed inzicht in bestuurlijke verhoudingen. Je bent als jurist niet alleen theoretisch sterk maar kunt dit ook goed vertalen naar de dagelijkse praktijk van bestuur, beleid en uitvoering van de gemeente. Door je ruime ervaring, kennis, creativiteit, communicatieve vaardigheden, strategisch denken en presentatie word je als autoriteit geaccepteerd, bijvoorbeeld in het kader van juridische control. Je bent creatief, initiatiefrijk en proactief, waardoor je buiten de kaders kan denken, werk “ziet” en “maakt”, een goede sparringpartner bent, weet wanneer het verstandig is beredeneerde risico's te nemen en snel kunt schakelen met verschillende contacten en gremia. Je bekijkt zaken integraal: vanuit politiek -, bestuurlijk - en maatschappelijk oogpunt, maar ook vanuit juridisch risicomanagement. Je hebt in dit kader ook ervaring met het bijeenbrengen van (de standpunten van) professionals en het werken in of het leiden van projectteams.
Je bent zowel mondeling als schriftelijk communicatief sterk, bent uitstekend in staat zaken zelfstandig op te pakken en af te ronden, je hebt overtuigingskracht en overwicht. Daarnaast beschik je over de vaardigheid een relevant netwerk op te bouwen en te onderhouden.

Afhankelijk van je leeftijd, opleiding en ervaring bedraagt je salaris maximaal € 5.984,- (schaal 13) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. 

Omschrijving afdeling 
“Ogen, oren en handen van het college, dat is Public Affairs”
Bij de gemeente Rotterdam doen zich dagelijks vraagstukken voor met zowel juridische als bestuurlijk/politieke aspecten. Het analyseren daarvan en het geven van oplossingen waarmee recht wordt gedaan aan de juridische werkelijkheid terwijl ook rekening wordt gehouden met bestuurlijke gevoeligheden, is dan ook aan de orde van de dag. Het team Public Affairs (PA) maakt deel uit van het cluster Bestuur- en Concernondersteuning (BCO). De ervaren PA- bestuursjuristen koppelen een brede kennis van het recht aan een hoge mate van politieke sensitiviteit, werken snel en oplossingsgericht en zijn in staat goed te functioneren binnen een context waarin de waan van de dag vaak regeert. PA vervult ook een rol bij het waarborgen van de juridische kwaliteit(szorg) concernbreed en is als laatste schakel met de collega’s van team Bestuursadvies medeverantwoordelijk voor de juridische control in het proces van bestuurlijke besluitvorming.

Beschrijving Cluster 
Jouw werkgebied voor deze vacature is het cluster Bestuurs- en Concernondersteuning (BCO). De BCO noemen we ook wel de spil van de gemeentelijke organisatie. De medewerkers van dit cluster zorgen ervoor dat het college van burgemeester en wethouders de stad kan besturen. Het is de schakel tussen de Rotterdammers, het stadsbestuur en de veertien gebieden. De BCO verzorgt ook de bedrijfsvoering voor alle clusters. De afdelingen inkoop, communicatie, ICT, facilitaire zaken, juridische zaken, HR, onderzoek en financiën zorgen ervoor dat de clusters zich volledig kunnen richten op hun eigen taken.
Bij de gemeente Rotterdam staat centraal dat je je als medewerker kunt ontwikkelen. Dat stimuleren we ook. Want hoe beter jij je werk kunt doen, hoe beter het resultaat voor onze stad. 

Contactgegevens 
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen en je sollicitatie via de ''Solliciteer'' button richten aan Heleen Lobbe, bestuursjurist, tel. 06-10136581
Heb je vragen die betrekking hebben op de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Lizzy Noordberg, recruiter, te bereiken via tel. 06-14121254.
Belangstellenden die na de reactietermijn reageren, zullen niet meer in de selectieprocedure worden meegenomen.
NB De eerste sollicitatiegesprekken zijn gepland op 3, 4 en 5 juli, de tweede ronde op 10 en 11 juli. Er wordt gestreefd naar afronding van de procedure vóór 14 juli.

NB Herplaatsingskandidaten van de gemeente Rotterdam hebben bij gebleken geschiktheid voorrang op andere interne of externe sollicitanten, ongeacht in welke fase van de procedure zij solliciteren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden: Vacature, Fulltime, Rotterdam, Juridisch medewerker, Jurist.


Vergelijkbare zoekopdrachten: Bedrijfsjurist, Overheid