Opleiding tot officier van justitie bij het arrondissementsparket Oost-Nederland

Opleiding tot officier van justitie bij het arrondissementsparket Oost-Nederland
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie

Functieomschrijving

Ben jij een ervaren strafrechtjurist, en wil jij de samenleving laten merken dat daders worden opgespoord en gecorrigeerd? En dat er recht wordt gedaan aan de positie van slachtoffers en nabestaanden? Ben jij klaar voor de spannendste baan die er is? Volg dan de opleiding tot officier van justitie en bouw met ons mee aan een veilige en rechtvaardige samenleving.

Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door een passende en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Je bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Ook geef je leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie en vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie (OM) in overleg met partners in het maatschappelijke veld. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Ook coach je assistent-officieren en andere collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd. Lees hier de verhalen van onze officieren.

https://www.om.nl/werk-stage/officier-justitie/

Opleidingsprogramma
Je volgt een opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 oktober 2018, en duurt — afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring — tussen de 1,5 en 4 jaar. De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkzaamheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die op 10 december 2018 wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid waarin het zittingsvaardigheidsbewijs moet worden behaald. De rest van de opleiding vindt vooral in de praktijk plaats. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij SSR (Studiecentrum Rechtspleging, het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht).

Na een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie. Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op OM.nl en SSR.nl.

Functie-eisen

 • Je hebt academisch niveau en bent afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect.
 • Je hebt minimaal zes jaar ruime en relevante juridische werkervaring.
 • Je hebt ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht, en specialistische kennis van straf en zorg, ondermijning, cybercrime of terrorisme is een pre.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
 • Je beschikt over organisatiesensitiviteit, omgevingsgerichtheid en improvisatievermogen.
 • Je bent flexibel, sterk in oordeelsvorming en kunt goed problemen analyseren.
 • Je bent besluitvaardig en je toont overtuigingskracht, durf en leiderschap.
 • Je woont bij voorkeur in de provincies Overijssel of Gelderland.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisomschrijving
: De inschaling is afhankelijk van benodigde opleiding en werkervaring en vindt plaats in de RM-salariscategorie 9A of eventueel in 10 of 9. Je hebt ook recht op 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent.
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
Contractduur: Zie vacaturetekst
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Je komt in dienst als officier in opleiding in de rang van plaatsvervangend officier, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar is in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding blijf je in beginsel minimaal drie jaar aan arrondissementsparket Oost-Nederland verbonden.

De inschaling is afhankelijk van benodigde opleiding en werkervaring en vindt plaats in de RM-salariscategorie 9A, of eventueel in 10 of 9. Je hebt ook recht op 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent.

Bijzonderheden

 • Voldoe jij aan het functieprofiel? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie vóór donderdag 28 juni 2018.
 • Uit de laatste landelijke wervingsronde voor officieren in opleiding (wiens opleiding van start gaat in oktober 2018) heeft arrondissementsparket Oost-Nederland — het grootste opleidingsparket van Nederland — één opleidingsplek nog niet kunnen invullen. Deze vacature heeft betrekking op de invulling van die opleidingsplek. Je kunt dus geen andere regiovoorkeur dan Oost Nederland aangeven.
 • Als je al hebt gesolliciteerd tijdens de hiervoor genoemde landelijke wervingsronde, kun je niet opnieuw reageren.
 • Een sollicitatiegesprek, een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie OM (LSOM) zijn onderdeel van de selectieprocedure. Lees hier meer over de selectieprocedure. https://www.om.nl/werk-stage/officier-justitie/officier-justitie/
 • Neem voor meer informatie over deze vacature contact op met Marthyne Kunst (plaatsvervangend hoofdofficier bij het arrondissementsparket Oost-Nederland) of met Monique van der Borg (afdelingshoofd onderzoeken) via 088 - 699 19 10.


Digitaal solliciteren
Solliciteer snel en gemakkelijk op deze vacature via onze sollicitatiepagina. Een ieder, ongeacht het geslacht, wordt uitgenodigd te solliciteren, tenzij anders vermeld.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 


Vergelijkbare zoekopdrachten: Jurist, Rechterlijke macht