Gelders Archief

Netherlands

Over Gelders Archief

g

Ons verhaal

Het Gelders Archief is een eigentijds informatiecentrum. Wij verzamelen en beheren al twee eeuwen regionale archieven en historische collecties om ze beschikbaar te stellen aan een breed publiek.

Ons werk

Wij zetten ons in om informatie op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen en daarmee maximaal bij te dragen aan een transparante overheid. Bronnen digitaliseren en digitaal beschikbaar stellen speelt voor ons daarbij een belangrijke rol.

Met onze collectie zijn wij een informatiecentrum voor de geschiedenis van Gelderland en de regio Arnhem. Wij verbinden de inwoners van Gelderland met hun collectieve geheugen en geschiedenis.

Ook zijn wij een expertisecentrum voor informatiebeheer voor onze overheidspartners. We adviseren ze over de duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid van hun archieven.

Onze collectie en dienstverlening

We beheren meer dan 2.500 archieven die ruim 38 kilometer beslaan en meer dan 145TB. Deze archieven stellen we zoveel mogelijk beschikbaar aan een breed publiek. Onze collectie helpt u ontdekken waar we vandaan komen en hoe het verleden ons dagelijks leven beïnvloedt. In onze collectie kunt u zelf zoeken en documentatie vinden van:

 • Overheidsarchieven afkomstig van en uit de provincie Gelderland, de gemeenten ArnhemRenkumRhedenRozendaal en Overbetuwe en het Waterschap Vallei en Veluwe.
 • Archieven van particuliere personen, organisaties, instellingen bedrijven uit de provincie Gelderland. Denk hierbij aan huis- en familiearchieven, collecties over de Tweede Wereldoorlog, archieven van Gelderse industrie en ambacht, diverse kerkelijke groeperingen, verenigingen en partijen. 

Onze collectie is veelzijdig. Het bestaat onder meer uit archiefstukken, bouwtekeningen, foto's, prenten, zegels, kaarten, films, geluidsfragmenten en kranten. Het oudste stuk in onze collectie dateert uit 1076. Daarnaast bevindt zich bij ons een boekfragment van ca. 800. 

Niet alleen in de studiezaal, maar juist ook online kunt u ons vinden en ons waardevol historisch materiaal inzien en gebruiken. Wij maken ruim 2 miljoen scans per jaar die u online kunt bekijken.

Onze toekomstdroom

Wij willen dat zoveel mogelijke informatie beschikbaar wordt voor zoveel mogelijke mensen. Daar dragen we aan bij door:

 • Archieven zo goed mogelijk doorzoekbaar te maken
 • Archieven zoveel mogelijk en digitaal beschikbaar te stellen
 • De overheid te adviseren in hun informatiebeheer, zodat ook die informatie duurzaam bewaard en beschikbaar wordt 

Adres 

Gelders Archief
Westervoortsedijk 67-D
6827 ATArnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
026-3521600

Gelders Archief 

1 vacature bij Gelders Archief

 • Bedrijfsjurist

  • Arnhem (Gemeente), Gelderland
  • € 3.558,- / € 5.247,-
  • Gelders Archief

  Ben jij een pragmatische jurist met meerdere jaren (overheids)ervaring in een adviserende en uitvoerende rol?